Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadná domácí italská ciabatta

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Snadná domácí italská ciabatta - postup přípravy

Italská varianta bílého chleba se vyznačuje velmi vzdušnou a nadýchanou texturou plnou vzduchových bublin. Zkuste tento jednoduchý recept, který zvládne bez obtíží i začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy nalijte odstátou vodu o pokojové teplotě a přisypejte do ní instantní droždí. Promíchejte a nechte směs chviličku odstát, aby se droždí úplně rozpustilo a na povrchu se začaly tvořit bublinky. Přisypejte mouku, asi 1,5 lžičky soli a míchejte, dokud nevytvoříte soudržné těsto.

2. KROK

Těsto v míse zakryjte fólií a nechte ho v teple cca 30 minut kynout. Poté si namočte ruce vodou a začněte odlepovat těsto od stěn mísy a okraje překládat přes střed. Překládání opakujte dvakrát dokola ze čtyř stran, poté těsto opět zakryjte fólií a nechte dalších 30 minut kynout.

Postup s překládáním od stran do středu znovu zopakujte a nechte opět 30 minut vykynout. Překládání opakujte ještě do třetice a těsto nechte dokynout na dvojnásobný objem, což bude trvat dalších asi 30 nebo 40 minut.

3. KROK

Pracovní plochu posypejte moukou a vyklopte na ni vykynuté těsto. Jemně ho roztahejte do stran tak, abyste nenarušili vzduchové bubliny. Okraje přeložte směrem do středu a vzniklou šišku protáhněte do délky. Spoj těsta zamačkejte, aby se nerozbalovalo, a šišku rozdělte na tři stejně velké části.

4. KROK

Plech vyložte velkým kusem pečicího papíru a položte na něj tři budoucí ciabatty. Papír mezi nimi nařaste tak, aby vytvořil přirozenou hranici a pečivo se během kynutí a pečení nespeklo dohromady. Zakryjte je utěrkou a počkejte, dokud nenakynou na 1,5 násobek původní velikosti.

Mezitím zapněte troubu, aby se nahřála na teplotu 230 °C a dospod položte žáruvzdornou mísu s vodou.

5. KROK

Jakmile ciabatty vykynou, vložte je do trouby, do nádoby doplňte vodu (asi 1 hrnek), rozprašovačem párkrát stříkněte do horké trouby na ciabatty, aby se vytvořila pára, a rychle zavřete dvířka trouby. Nechte chléb péct asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne.

6. KROK

Hotové ciabatty nechte trochu zchladnout, nakrájejte na krajíčky a podávejte třeba namočené do směsi extra panenského olivového oleje smíchaného s kapkou červeného balzamikového octa.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů