Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejlepší kynuté houskové knedlíky

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Nejlepší kynuté houskové knedlíky - postup přípravy

Nejlepší kynuté houskové knedlíky jsou překvapivě snadné. Ať už se chystáte na přípravu jakékoliv omáčky, domácí knedlík by měl být samozřejmou přílohou. Náš recept je jistotou, že se vám povedou ty nejlepší, jaké jste vy i vaši strávníci kdy ochutnali.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kvásek jako první

Nejlepší kynuté houskové knedlíky se začínají kváskem. Na ten je třeba trocha vlažného mléka, kam se nasype cukr a také rozdrobené droždí. Vše se nechá na teplém místě po dobu asi 30 minut. Kombinace teploty, kvasnic a také cukru zajistí, že kvásek velmi brzy vzejde.




Připravte si těsto

Do hotového kvásku již mohou přijít všechny ostatní ingredience. Přidejte je, vše zamíchejte a na závěr přidejte v mléce namočené nakrájené housky a dále přisypávejte také mouku. Míchejte nejlépe ručně, díky čemuž těsto na kynuté houskové knedlíky zpracujete na nejlepší konzistenci. Tu můžete v případě potřeby upravit buď přidáním mléka, nebo mouky, dokud nebudete s těstem spokojeni.

Těsto musí vykynout

Aby se vám povedly ty nejlepší kynuté houskové knedlíky, je třeba mít na ně dost času. To znamená, že těsto by mělo na teplém místě ještě asi 60 minut kynout, díky čemuž vznikne nadýchaná struktura o poměrně velkém objemu. Až pak je nachystáno k použití.

Nachystejte knedlíky

Hotové nakynuté těsto rozdělte na 4 pokud možno stejné jednotlivé díly. Ty potom vyválejte na tvar stejných válečků. Tyto hotové knedlíky ještě nechte jenom tak 10 minut odpočívat při pokojové teplotě, že i trochu nakynou, je běžné.

Uvařte ve vodě

V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu vodu a knedlíky do vody postupně vkládejte. Doba vaření se odvíjí od jejich velikosti. Doporučujeme asi 20 minut. Poté je vyndejte a špejlí do nich udělejte několik děr, aby se z nich dostala pryč přebytečná pára. Tímto jsou hotové, připravené k servírování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů