Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vanilkové mléčné pohárky s karamelovým přelivem

4,6
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 45 minut

Vanilkové mléčné pohárky s karamelovým přelivem - postup přípravy

Jen mléko a cukr. To jsou základní suroviny celé řady úspěšných dezertů a pohárků, které se v poslední době vyhřívají na výsluní kulinářské popularity. Ať už v kombinaci s čokoládou nebo ovocem, vždy chutnají báječně a navíc jsou neotřelé a originální. Dnes vám představíme dezert z mléka, který je ozdobený karamelovým přelivem, což je nedostižná kombinace, která snad nikdy nevyjde z módy.

Ingredience pro:
6 porcí

Mléčný krém

Karamelový topping

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Máslo rozpusťte na mírném ohni v rendlíku, přidejte do něj hladkou mouku a za intenzivního míchání ji osmahněte dozlatova.




Tenkým pramínkem pak přilévejte do směsi mléko a metličkou ho důkladně rozmíchejte s osmaženou moukou.

Do hotového bešamelu nasypejte 80 gramů cukru, přidejte lžičku vanilkové esence a vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci hustého pudinku. Pak odstavte z kamen.

Hotový mléčný pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak krém přelijte do misky nebo do jednotlivých pohárků a vložte do lednice asi na půl hodiny vychladnout a ztuhnout.

Zatímco se mléčný pudink chladí, připravte karamelový topping. Do misky nasypejte kukuřičný škrob, přilijte k němu 200 mililitrů vody a důkladně rozmíchejte.

Na kamnech rozehřejte suchou pánev, na niž na mírném ohni nechte rozpustit 90 gramů cukru na krásnou zlatavou karamelovou substanci.

Přilijte do karamelu 100 mililitrů vody, promíchejte a přidejte rozpuštěnou škrobovou kompozici. Nepřetržitě zahřívejte a míchejte, dokud karamel nezhoustne.

Hotový karamel odstavte z kamen a ihned jím zalijte povrch vychlazeného mléčného krému v pohárcích nebo v misce a vraťte zpátky do ledničky na další půlhodinu vychladit a ztuhnout.

Lahodné mléčné pohárky s karamelovým přelivem podávejte chlazené během horkých letních dnů jako náhradu kupovaných zmrzlin a nanuků, případně touto dobrotou můžete dozdobit i sváteční či slavnostní tabuli.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů