Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadný a rychlý recept na domácí smetanový sýr

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Snadný a rychlý recept na domácí smetanový sýr - postup přípravy

Čerstvý chléb či tousty mazané smetanovým sýrem a medem ke snídani je ta nejlepší snídaně, kterou si lze vůbec představit. K tomu šálek horkého čaje nebo kávy a nebe už nemůže být blíže. Co se týče sýra, nemusíte spoléhat jen na ty kupované. Prozradíme vám tajný recept, díky kterému si vyrobíte svůj vlastní a stačit vám na to budou jen čtyři přísady a deset minut volného času.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Do hrnce nalijte mléko a přidejte sůl. Postavte hrnec na kamna a za stálého míchání směs přiveďte k varu.




Čím tučnější mléko přitom použijete, tím více sýra nakonec získáte. Nebojte se proto použít to nejtučnější mléko, které seženete. A pokud bude přímo z farmy a od pasoucích se krav, tím lépe.

V jiné misce smíchejte zakysanou smetanu se třemi slepičími vajíčky a vyšlehejte obojí elektrickým šlehačem tak, abyste získali homogenní hmotu. Tu pak tenkým pramínkem vlijte za stálého míchání metličkou do kastrůlku s vroucím mlékem.

Výslednou směs přiveďte k varu a vařte ji po dobu kolem 5 až 7 minut. Během toho se začnou v hrnci z mléka tvořit velké hrudky hmoty, která se postupně začne oddělovat od syrovátky.

Jakmile se v hrnci vysráží veškeré mléko, slijte syrovátku přes velký cedník vyložený dvěma vrstvami gázy.

Syrovátku nevyhazujte, můžete z ní vyrobit báječné palačinky, anebo z ní připravit některý ze syrovátkových sýrů, jako je třeba mozzarella nebo ricotta.


Hmotu uvnitř cedníku zabalte do gázy tak, že přes horní část přehnete cípy látky. Nahoru položte malý talíř a nějaké závaží, třeba láhev či zavařovací sklenici plnou vody. Sýr tak rychleji bude pouštět syrovátku a získá i lepší tvar.

(My jsme použili speciální konstrukci, kdy jsme vzali velkou plechovku od broskvového kompotu, do jejíhož dna jsme vyrobili několik děr. Do plechovky jsme vložili gázu s budoucím sýrem, kterou jsme zakryli plastovým víčkem a to jsme zatížili PET láhví od Coca Coly plnou vody.)

Takto nechte sýr zvolna chladnout, až získá pokojovou teplotu. Pak rozeberte konstrukci, vyjměte sýr a můžete ho podávat.

Z uvedeného množství získáte kolem 400 gramů smetanového sýra, kterému se žádný z těch komerčních nikdy nevyrovná. Podle chuti do něj můžete přidat sůl, čerstvé zelené bylinky nebo různé druhy koření.

Nakonec vás ještě musíme ujistit, že sýr není nijak kyselý a ani není cítit po vejcích.

Přejeme vám příjemnou zábavu při výrobě a hlavně dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů