Snadný koláč s mákem, švestkovými povidly a bílkovým sněhem - postup přípravy
Přidejte do své sbírky další parádní recept na krásný, chutný a voňavý moučník, který je hotový za pár chvil a nezabere vám příliš mnoho času, práce ani peněz. Báječná kombinace máku a švestek vám přitom zaručí dokonalý výsledek bez ohledu na okolnosti. Jen dejte pozor, ať ho nepřipálíte!
Těsto
Švestková vrstva
Maková náplň
Bílkový sníh
Na těsto smíchejte hladkou mouku s máslem, moučkovým cukrem a dvěma žloutky. Těsto dobře prohněťte, vytvarujte z něho kouli, zabalte ji do igelitu a vložte do lednice, kde bude čekat, než dokončíme náplň.
Pro přípravu makové náplně nalijte mléko do hrnce a přiveďte ho k varu. Přidejte namletý mák, cukr a citronovou kůru, skořici a rumovou esenci a dobře promíchejte. Jakmile se směs bude blížit k varu a stáhněte směs z kamen.
Vychlazené těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na obdélník o rozměrech 20 x 30 centimetrů.
S pomocí pečicího papíru těsto přendejte na plech a povrch těsta potřete švestkovými povidly.
Na povidla rozetřete makovou náplň, urovnejte ji do roviny a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C péct po dobu 25 až 30 minut.
Zatímco se těsto peče, vyšlehejte bílky do tuhé pěny a za stálého míchání postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne vám hladká a lesklá pěnivá hmota. Dopečené těsto vyndejte z trouby, na makovou vrstvu rozetřete bílkovou pěnu, vidličkou vytvořte na povrchu zdobné vlnkování a vraťte dort zpátky do trouby. Snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 10 minut. Jakmile povrch bílkové pěny zezlátne, můžete dort vyndat z trouby, naporcujte ho na kostky a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.