Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chlebová polévka se zeleninou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Chlebová polévka se zeleninou - postup přípravy

Chlebová polévka je velmi stará záležitost, která vznikla vlastně z nouze a ve snaze šetřit potravinami. Pokud vám zbude včerejší chléb a na topinky zrovna nemáte chuť, vyzkoušejte chlebovou polévku podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Chléb nakrájejte na plátky a dejte ho namočit do vody. Totéž udělejte i se sušenými houbami. Pokud máte houby čerstvé, očistěte je a nakrájejte na malé kousky. Rozmočený chléb ve vodě postavte na sporák a přiveďte k varu. Trochu ho osolte, přidejte kmín, případně kousek bujónu a čerstvě mletý černý pepř. Zhruba v polovině vaření pak přidejte také majoránku.

2. KROK

Mrkev a celer nakrájejte nadrobno nebo nahrubo nastrouhejte a na kousku másla je orestujte téměř doměkka. Jakmile je chléb dokonale rozvařený, šťouchadlem na brambory ho rozmělněte (v tomto případě nikdy nepoužívejte tyčový mixér, polévka by příliš zřídla), přidejte zeleninu a pokrájené houby (ty sušené i s vodou). Nechte vše společně chvilku provařit a přidejte dvě vejce. Podle chuti ochuťte také drceným česnekem nebo česnekovou pastou.

3. KROK

Polévku už není třeba ničím zahušťovat, chléb tuto práci udělá sám od sebe. Pokud chcete, můžete polévku podávat s opečenými chlebovými krutony a posypanou jemně nasekanými zelenými bylinkami podle vlastní chuti.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů