Špalíčky z datlí a vlašských ořechů - postup přípravy
Nepečené cukroví může být vynikající a všemi oblíbené. Pokud je jeho příprava navíc jednoduchá a bude vypadat skvěle na vánočním stole, určitě ho přivítá každá zaneprázdněná hospodyňka.
Ingredience
Datle vypeckujte, nakrájejte na menší kusy a hoďte do mixéru, ve kterém je rozmixujte na pyré. Vlašské ořechy nasekejte na co nejmenší kusy. Pak vše pečlivě smíchejte v míse.
Naolejujte si ruce, aby směs nelepila, a ze směsi udělejte válečky, velikost je na vás, ale průměr zhruba 1,5 centimetru je ideální. Na délce nezáleží, hlavní je, aby se vám nelámaly. Dejte je na plochu vyloženou pečicím papírem.
Připravte si dvě vodní lázně. V jedné rozpusťte bílou čokoládu, lepší je neslazená, ale může být i s cukrem. V druhé naopak rozpusťte hořkou čokoládu. Bílou čokoládou pokryjte vršek a strany válečků. Tmavou čokoládu dejte do cukrářského sáčku s malým otvorem a udělejte několik linek po celé délce špalíčku. Špejlí pak tahy tam a zpět mírně promíchejte čokolády na válečcích, aby vznikl zajímavý vzor.
Nechte čokoládu ztuhnout. Pak válečky rozkrájejte na menší kousky do požadované velikosti a můžete vámi zvoleným způsobem servírovat.