Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tlačené koláče z kynutého těsta s drobenkou

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tlačené koláče z kynutého těsta s drobenkou - postup přípravy

Tlačené koláče, podle paní Petry Balcarkové, jsou jednoduché na přípravu a z jedné dávky těsta upečete až 3 plechy dezertu. Koláče jsou vhodné k snídani i na oslavy.

Ingredience pro:
3 plechy
+ -

Těsto

Náplň

Drobenka

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky, mléko, cukr, droždí, sůl, olej a vejce. Z ingrediencí vypracujte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho 40–60 minut kynout na teplém místě. 

Poznámka: Místo utěrky můžete mísu zakrýt potravinovou fólií.

2. KROK

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a mlékem. Jakmile se ingredience spojí, odložte je bokem a v jiné míse vytvořte drobenku. 

3. KROK

V misce smíchejte hladkou mouku, s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Másla použijte tolik, aby byla směs hrudkovitá.

4. KROK

Poznámka: Někdo má rád více drobenky, jiný méně. Množství ingrediencí je orientační. Při výrobě drobenky platí obecné pravidlo poměru 1:1:2 (díl másla, díl cukru a 2 díly polohrubé mouky).

5. KROK

Po vykynutí těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na stejně velké kuličky. Každou z nich vyválejte na placku, kterou naplňte tvarohovou směsí, těsto uzavřete a položte na plech vyložený pečicím papírem. 

Poznámka: Postup opakujte u všech částí těsta, které nechte na plechu 15 minut kynout.

6. KROK

Po vykynutí v každé části těsta udělejte důlek, který naplňte povidly. Okraje každého koláče potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a do jejich středu vtlačte drobenku.

Tip: K vytvoření důlků můžete použít rovné dno sklenice nebo naběračku či lžíci.

7. KROK

Tlačené koláče pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut, do růžova. 

Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby, proto je kontrolujte, aby se nespálily.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů