Staročeská haše - postup přípravy
Haše je klasické jídlo babiček našich babiček, které v době četných hospodářských krizí a nedostatku jídla zužitkovaly každý odřezek masa, jež bylo vzácností. Osvěžte pozapomenutou tradici s ověřeným receptem od paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience
Vepřový bůček a plec uvařte v osolené vodě doměkka a obojí semelte v mlýnku na maso. Kousek plece odložte stranou a nakrájejte jej na velmi drobné kousky.
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a zpěňte ji na oleji v pánvi. Přidejte semleté a nakrájené maso, přelijte jej vývarem, podle chuti osolte, opepřete, přidejte nadrcený česnek, kmín a majoránku. Za stálého míchání přisypejte také strouhanku, případně rozmočenou a vymačkanou housku. Pokud je haše moc hustá, přilijte vývar, pakliže je moc řídká, přisypejte strouhanku.
Když se maso s kořením a vývarem správně propojí, přidejte do směsi také vajíčka a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud se vejce nesrazí. V tu chvíli je hotovo.
Připravenou haši můžete podávat tak, jak je, anebo ji nakonec ještě rozetřete do pekáče a zapečte ji v troubě dozlatova. Podávejte s vařeným bramborem a kyselou okurkou, případně se zelným salátem.