Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Staročeská haše

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Staročeská haše - postup přípravy

Haše je klasické jídlo babiček našich babiček, které v době četných hospodářských krizí a nedostatku jídla zužitkovaly každý odřezek masa, jež bylo vzácností. Osvěžte pozapomenutou tradici s ověřeným receptem od paní Ladislavy Šatavové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřový bůček a plec uvařte v osolené vodě doměkka a obojí semelte v mlýnku na maso. Kousek plece odložte stranou a nakrájejte jej na velmi drobné kousky.

2. KROK

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a zpěňte ji na oleji v pánvi. Přidejte semleté a nakrájené maso, přelijte jej vývarem, podle chuti osolte, opepřete, přidejte nadrcený česnek, kmín a majoránku. Za stálého míchání přisypejte také strouhanku, případně rozmočenou a vymačkanou housku. Pokud je haše moc hustá, přilijte vývar, pakliže je moc řídká, přisypejte strouhanku.

3. KROK

Když se maso s kořením a vývarem správně propojí, přidejte do směsi také vajíčka a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud se vejce nesrazí. V tu chvíli je hotovo.

Připravenou haši můžete podávat tak, jak je, anebo ji nakonec ještě rozetřete do pekáče a zapečte ji v troubě dozlatova. Podávejte s vařeným bramborem a kyselou okurkou, případně se zelným salátem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů