Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pravá čínská smažená rýže s vajíčkem, párkem a zeleninou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Pravá čínská smažená rýže s vajíčkem, párkem a zeleninou - postup přípravy

Smažená rýže je oblíbený pokrm z dálného východu, který si vydobyl místo v srdcích a na stolech lidí po celém světě. Tajemství její přípravy ale stále do jisté míry zůstává doménou rodilých Číňanů. My vám teď ale přinášíme exkluzivní možnost proniknout do tajemství přípravy této klasické dobroty, kterou si teď budete moci v nejrůznějších obměnách připravit i sami doma.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si misku uvařené rýže, kterou nejprve samostatně promíchejte, aby se oddělila zrníčka a rozdělily se hrudky. Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky pak vložte do misky a rozšlehejte je do hladké konzistence, pak jimi zalijte rýži v misce a rovnoměrně ji s vaječnými žloutky promíchejte.

2. KROK

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Mrkev nakrájejte nejprve na tenká kolečka, která poté rozkrájejte na velmi jemné kostičky. Dvě nožičky párku rozkrájejte každý na podélné čtvrtiny, které opět nasekejte na malé kousky.

3. KROK

Na kamnech rozehřejte kastrůlek s vodou, a když je horký, přihoďte do něj trochu soli a nechte v ní uvařit kuličky hrášku. Když vyplave na povrch hladiny, je hotový a můžete ho vyjmout z vody. Pak zahřejte druhou pánev s trochou slunečnicového oleje. Vhoďte na pánev pokrájenou cibulku a mrkev a obojí restujte, dokud cibule mírně nezesklovatí. Pak přidejte povařený hrášek a všechno společně důkladně promíchejte.

4. KROK

Znovu na kamnech zahřejte pánev s olejem a tentokrát na ni vložte rýži smíchanou s vajíčkem. Rozprostřete ji špachtlí po celém dně do tenčí vrstvy. Počkejte dvě minuty a rýži na pánvi začněte promíchávat. Pak přilijte k rýži bílky a znovu důkladně na pánvi zamíchejte. Když je rýže osmažená, přihoďte k ní restovanou zeleninovou směs s párkem. Rýži se zeleninou ještě chvíli promíchávejte na teple a pak odstavte z kamen. Před podáváním posypejte kopečky rýže černými a bílými sezamovými semínky.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů