Šťavnatá vepřová žebra z trouby - postup přípravy
Připravit dobře vepřová žebra tak, aby zůstala šťavnatá a rozplývala se na jazyku, není vůbec jednoduché. S tímto receptem to ale hravě zvládne každý. O tento chutný oběd či večeři pro celou rodinu se všichni strávníci poperou, sotva vytáhnete pekáč s masem z trouby.
Ingredience
Nejprve vepřová žebra omyjte a očistěte. Nakrájejte je na jednotlivé porce i s kostmi a dobře promažte olejem. Smíchejte všechno koření ve stejném poměru do misky. Jeho výsledné množství záleží na tom, kolik kousků vepřových žeber budete připravovat. Ve směsi koření pak žebra ze všech stran obalte a nechte přes noc marinovat, aby nasákla chuť i vůni.
Druhý den vyložte hluboký plech nebo pekáč alobalem. Vložte nakrájená a marinovaná žebra a přikryjte je ještě jednou vrstvou alobalu. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba dvě hodiny. Pravidelně kontrolujte, zda se žebírka nepřipalují. Mezitím si můžete připravit omáčku, kterou v závěru pečení žebra přelijete.
Vezměte švestková povidla, přidejte k nim citronovou šťávu, najemno nastrouhaný zázvor a sójovou omáčku a vše dobře promíchejte. Můžete použít i mletý zázvor, pokud nemáte po ruce čerstvý kořen. Po dvou hodinách vyjměte žebra z trouby, odstraňte vrchní plát alobalu a žebra dobře potřete švestkovou omáčkou.
Poté vložte plech nebo pekáč do trouby na dalších patnáct minut a zvyšte teplotu trouby na 180 °C. Nepřekračujte doporučenou dobu pečení, aby žebra zůstala šťavnatá, křehká a měkká. Pokud máte více času, můžete žebra péct 3–4 hodiny při teplotě 120 °C. Pak se budou v ústech rozplývat ještě víc. Výsledné maso by mělo být upečené dozlatova a mělo by samo odpadávat od kosti.