Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mexický guláš s hráškem a rýží podle ČSN

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 161 minut

Mexický guláš s hráškem a rýží podle ČSN - postup přípravy

Udělejte si krátký výlet do historie a uvařte si mexický guláš podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, který vychází ze starých československých norem.

Ingredience pro:
10 porcí
+ -

Ingredience

Příloha

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na větší kusy nakrájejte také hovězí maso. Na pánvi rozpusťte sádlo a cibuli na něm smažte přibližně 1 minutu. 

2. KROK

K cibuli přidejte nakrájené maso, osolte ho, opepřete, směs zamíchejte a smažte 3 minuty. Poté do masa vmíchejte rajčatový protlak. 

3. KROK

Jakmile se šťáva vyvaří na tuk, vlijte do směsi vodu a maso duste na mírném ohni, pod pokličkou, minimálně 2 hodiny, do změknutí.

Poznámka: Obsah hrnce během dušení občas promíchejte. Bude-li to nutné, můžete doplnit vodu.

4. KROK

Jakmile maso změkne, nechte omáčku zredukovat na tuk a pokrm zaprašte hladkou moukou. Nyní k masu přilijte 1300 ml vody a pokrm vařte na mírném plameni dalších 20 minut. 

5. KROK

Po této době vmíchejte do guláše hrášek bez nálevu a mexický guláš nechte „dojít“. Nyní uvařte rýži. V hrnci rozpusťte sádlo a krátce na něm rýži osmažte – potrvá to přibližně 2 minuty. 

Tip: Chcete-li mít pokrm hotový rychleji, dejte rýži vařit během vaření masa. Po jeho uvaření budete moci ihned servírovat.

6. KROK

Rýži zalijte vodou, kterou osolte a vařte ji 15 minut, do změknutí. Do hotové rýže vmíchejte hrášek a podávejte ji společně s hovězím masem a omáčkou. 

Tip: Pokrm na závěr posypte nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem. Mexický guláš můžete servírovat posypaný nasekanou petrželkou. 

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů