Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Neuvěřitelně měkký, vláčný a chutný plástvový dort s čokoládou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Neuvěřitelně měkký, vláčný a chutný plástvový dort s čokoládou - postup přípravy

Lahodně vláčný kakaový korpus na dort, který můžete dozdobit podle své fantazie. Pokud máte kreativní kulinářské ambice, určitě se vám tento recept bude hodit. Chuť tohoto čokoládového dortu je totiž bezkonkurenční a navíc se snese se širokou škálou krémů a zdobení.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Sirup

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zapněte troubu, aby se předehřála na 180 °C.




Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim špetku soli a 100 gramů cukru a rozmixujte tyčovým mixérem, elektrickým šlehačem, anebo prostě ručně metlou dohladka.

Přilijte do směsi dvě deci mléka a poloviční množství rafinovaného rostlinného oleje (nebo přepuštěného másla) a všechny ingredience důkladně promíchejte.

V jiné misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a kakaem. Dobře promíchejte, aby se všechny příměsi propojily a pak je prosejte přes jemné sítko do mísy s vajíčkovou směsí.

Těsto velmi dobře promíchejte, aby v něm nezůstaly hrudky a abyste získali polotekutou konzistenci, kdy těsto stéká ze špachtle v podobě stužky.

Vyložte plech na pečení pečicím papírem a vlijte do něj připravené kakaové těsto. Stěrkou uhlaďte povrch do roviny, do středu těsta nakreslete naplocho špachtlí X (díky tomu se těsto příliš nenafoukne) a vložte do předehřáté trouby péct po dobu 30 minut.

Zda je těsto propečené, zjistíte s pomocí párátka, které zapíchnete do těsta. Jestliže je měkké a na špejli ulpívají kousky těsta, je třeba koláč ještě dopéct. Pokud je párátko po vytažení z těsta suché a bez kousků pečiva, máte dopečeno a můžete vypnout troubu.

Dopečený koláč oddělte nožem od stěn plechu a vyklopte ho na mřížku. Sloupněte z něj pečicí papír a nechte upečené těsto 15 minut vychladnout.

Zatímco těsto chladne, připravte sirup. Do hrnce nalijte mléko s kávou a přiveďte k varu.

Přidejte na kousky nalámanou čokoládu a nechte půl minuty až minutu zahřívat, aby se rozpustila.

Poté rozmíchejte dohladka. Pak přilijte kondenzované mléko a znovu promíchejte.

Vložte vychlazený korpus zpátky do plechu s pečicím papírem. Koncem vařečky nebo lžíce vytvořte na ploše korpusu rovnoměrně díry – spoustu děr, do kterých nalijte hotový sirup.

Koláč naplněný sirupem nechte vychladit alespoň na 2 hodiny v lednici.

Vychlazený dort namažte vyšlehanou šlehačkou smíchanou s kakaem či grankem (anebo s jiným krémem, který máte rádi).

Povrch dortu zasypejte strouhaným kokosem nebo jiným zdobením, nakrájejte ho na kousky a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů