Sterilované cukety à la houby - postup přípravy
Cuketa je zázračný druh zeleniny. Sama o sobě je chuťově takřka neutrální, snadno ale nasává příchuti ostatních surovin. Zatímco jednou dokáže chutnat jako ananas, v tomto případě ji připravíme tak, že bude velmi připomínat houby.
Ingredience
Cukety omyjte, osušte a zbavte je obou konců. Každou rozkrojte napůl a poloviny rozkrájejte na půlkolečka silná asi půl centimetru. Cuketu vložte do misky, prolisujte k ní celou paličku česneku a přisypejte 50 gramů soli a 125 gramů cukru. Vše zalijte octem a důkladně promíchejte.
Kopr a petrželku omyjte pod proudem vody, osušte papírovými utěrkami, zbavte je tuhých stonků a lístky nakrájejte najemno. Nasekané bylinky přidejte do mísy s cuketou a znovu promíchejte. Cuketu nechte v míse stát a marinovat asi 1 hodinu, přičemž ji každých 15 minut znovu dobře promíchejte.
Zatímco čekáte, než se cuketa řádně proleží, využijte čas k přípravě a sterilizaci zavařovacích sklenic a víček.
Po hodině marinování naplňte salátem sklenice až po okraj a prsty zeleninu uvnitř trochu upěchujte. Z uvedeného množství byste měli získat 4 sklenice o objemu 0,5 litru. Zeleninu se snažte nabírat včetně šťávy, která se z ní během marinování uvolnila, a poté ji rovnoměrně rozdělte mezi všechny sklenice.
Cuketu zlehka přiklopte víčky, hrnec vystelte bavlněnou utěrkou a vyskládejte na ni připravené sklenice. Zalijte je do tří čtvrtin jejich výšky vodou, přiveďte ji k varu, a jakmile se začnou objevovat bublinky, počítejte 15 minut zavařování. Poté sklenice vyjměte z hrnce, víčka pevně uzavřete, otočte sklenice dnem vzhůru, zakryjte je dekou a nechte do druhého dne stát a zvolna chladnout.