Strouhaný ovocný koláč - postup přípravy
Strouhané koláče stále více získávají na oblíbenosti, jelikož nemusíte těsto jakkoliv složitě rozprostírat na plechu, ale stačí ho jednoduše nastrouhat a dle potřeby lehce urovnat. Recept na jeden takový nám poskytla paní Dagmar Kazdová.
Na těsto
Na náplň
Nejdříve si rozklepněte vejce a oddělte od sebe bílky a žloutky. Ze surovin na těsto v míse vypracujte lesklé hutné těsto. Rozdělte ho na dvě části v poměru 3:7 Každou část zabalte zvlášť do fólie a dejte ztuhnout do ledničky (můžete ho dát i do mrazáku). Větší těsto po ztuhnutí rovnoměrně nastrouhejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte ho do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte těsto 15 minut.
Bílky dejte do mísy a začnete šlehat. Poté postupně zašlehávejte cukry, dále pudinkový prášek a nakonec po troškách postupně olej. Vzniklou pěnu natřete na vychladlé předpečené těsto a poté na ni dejte ovoce. Můžete použít jakékoliv, které máte rádi, například maliny a borůvky.
Navrch nastrouhejte druhou část těsta. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláč dalších 30 až 40 minut, dokud na vrchu nezrůžoví. Ještě teplý ho pocukrujte moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.