Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sulc z kotlety

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 150 minut

Sulc z kotlety - postup přípravy

Vadí vám u klasického sulcu to, že je vyráběn hlavně z tučného masa, který tolik nemusíte? Potom zkuste naši libovější variaci na sulc z kotlety. Základem bude tento pěkný, libový kus vepřového masa, který bude v této úpravě chutnat dokonale. Recept vás zaujme i svou jednoduchostí.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kotletu je vhodné pořídit včetně takzvaného řetízku a také tukového krytí. To se totiž pokusíte odříznout po celé ploše, jelikož ho budete ještě potřebovat. Potom odřízněte i řetízek a ten, tak i samotnou kotletu nakrájejte na kousky. Vše, tedy tuk, řetízek i maso zamíří do hrnce s vodou. Té by mělo být tolik, aby se maso potopilo.




Nyní si svého jídla v podstatě nevšímáte. Do vody k masu přidáte cibuli, pepř, bobkový list a česnek a přivedete k varu. Necháte vařit velmi pomalu, po dobu asi 2,5 hodiny. Cílem je vytvořit silný chutný vývar a také dokonale uvařit maso, aby bylo krásně měkké. Důvodem proč vaříte i tuk je to, aby si vývar už zachoval svou přírodní sulcovatost.

Přípravné práce jsou základ. Nejprve vyndejte maso a ještě ho natrhejte na menší kousky. Přidejte sůl, pepř a další koření a směs dochuťte dle libosti. Potom vývar přeceďte a následně v něm zavařte želatinu, která vám pomůže vytvořit požadovanou konzistenci. V tu chvíli jste hotovi a můžete jít do finále.

Nyní najděte formu, ve které budete sulc z kotlety tvořit. Tu následně vyložte potravinovou folií, aby se sulc nelepil. A můžete jít na to. Na dno formy položíte odříznutý a uvařený tuk. Potom na něho přidáte směs ochuceného masa. Poté už stačí jenom sulc, kterým vše zalijete. A základ je hotový. Na naši porci by mělo stačit asi 200 až 250 mililitrů tekutiny.

Když máte sulc z kotlety hotový, můžete ho nechat vychladit. Nejprve pomalu při pokojové teplota a potom můžete vložit do lednice. Rázem získá vaše jídlo i svůj typický pevný tvar. Když je želatina studená, můžete ji vyjmout, nakrájet a ochutnat. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů