Šumavské bramborové štercle - postup přípravy
Oblíbené jídlo chudých obyvatel Šumavy má velmi mnoho obměn, všechny jsou ale skvělé. A nejlepší je, že nestojí téměř žádné peníze ani suroviny. Vyzkoušejte tento oblíbený rodinný recept od paní Romany Važanské.
Základní recept
Vylepšení
Brambory uvařte ve slupce a nechte je do druhého dne odležet. Poté je oloupejte, nastrouhejte je nahrubo do pekáče, kde je posypejte solí a hrubou moukou, a promíchejte. Mouky musí být tolik, aby jí brambory byly úplně obalené a oddělovaly se od sebe.
Směs v pekáčku rovnoměrně poklaďte kousky sádla a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte je dozlatova. Během pečení brambory průběžně několikrát promíchejte. Ihned po dopečení rozdělte štercle do misek a podávejte nejlépe s kyškou nebo podmáslím.
Toto byly obyčejné štercle bez ochucení. Můžete je ale také trochu „vytunit“. Do brambor upravených výše popsaným způsobem vmíchejte několik prolisovaných stroužků česneku, nadrobno pokrájenou uzeninu, uzené maso nebo anglickou slaninu a dozlatova osmahnutou cibulku. Přidat můžete prakticky cokoliv, co vám přijde na mysl a co se vám bude k tomuto pokrmu chuťově hodit.
Asi v polovině pečení pak bramborové štercle s ostatními přísadami v pekáči zalijte sladkou smetanou a pokračujte v pečení a občasném promíchávání, dokud štercle nenasáknou smetanou a na povrchu nezezlátnou.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom