Slavnostní marinované kuře pečené na kořeněném zelí

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
65 minut
NÁROČNOST
Snadná

Slavnostní marinované kuře pečené na kořeněném zelí - postup přípravy

Kuře nejprve smažené a poté pečené a doplněné o báječně jemné kořeněné zelí. To je speciální slavnostní recept původem z východní Evropy, kde toto kuře bývá nedílnou součástí slavností tabule během různých oslav a jiných svátečních příležitostí. Upečte si ho doma také, zjistíte, že lepší kuře jste ještě nikdy nejedli.
1. KROK

Kuře umyjte, osušte, zbavte případného zbytku peří a odřežte nadbytečné kousky kůže v oblasti mezi nohama a v okolí krku. Odřízněte také kostnaté konce křídel a kloubů nožiček. Pak rozřízněte prsní kost tak, aby se dalo kuře celé naplocho rozevřít, což také udělejte. Otočte ho otevřenou vnitřní částí dolů, pomačkejte kloubky křídel a stehen, aby kuře drželo rozevřené a válečkem ho jemně rozklepejte do placky.

2. KROK

Nyní připravte marinádu. Do misky vyklopte tři polévkové lžíce zakysané smetany, přidejte k ní dvě lžičky soli, po jedné čajové lžičce sušeného česneku, sladké papriky a kari koření a také půl čajové lžičky mletého černého pepře. Všechny přísady velmi dobře promíchejte. Přilijte dvě polévkové lžíce sójové omáčky a znovu promíchejte do hladké a homogenní směsi. Kuře položte do hluboké mísy a s pomocí silikonové štětky ho po celém povrchu z obou stran potřete připravenou kořeněnou smetanovou marinádou. Mísu s potřeným kuřetem přiklopte pokličkou a nechte ho jednu hodinu marinovat, aby se maso nasáklo chutí koření.

3. KROK

Mezitím očistěte jednu hlávku bílého zelí a rozkrájejte ji na osminky, které zbavte tuhého košťálu. Zelí vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je po celém povrchu změklým máslem a podle chuti posypejte solí, sušeným česnekem a provensálskými bylinkami. Vyskládejte zelí do kulaté růžice a na ně položte mřížku.

4. KROK

Rozehřejte hlubokou a dostatečně velkou pánev nebo hrnec s trochou rostlinného oleje a vložte na něj rozevřené marinované kuře, které nechte opéct po obou stranách dozlatova. Poté, co kuře otočíte na stranu s kůží, použijte menší pokličku, abyste kuře stlačili tak aby dolehlo na rozpálenou plotýnku celou plochou a náležitě se opeklo. Pak ho položte na mřížku nad zelím v plechu, zakryjte vše namočeným a vyždímaným pečicím papírem. Vložte kuře i se zelím do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte po dobu 40 minut. Po této době lžící seberte veškerý výpek z plechu, odstraňte krycí papír a vraťte plech zpátky do trouby. Zvyšte teplotu na 220 °C a nechte vše dopéct dalších 15 minut. Vyrovnejte zelí na talíř, na něj položte kuře a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (82%) 214 hlasů
Nahlásit chybu
77 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt