Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švédské masové kuličky jako z IKEA

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Švédské masové kuličky jako z IKEA - postup přípravy

Pravé švédské masové kuličky jsou chloubou obchodního domu IKEA, ale velmi snadno si je i s chutnou omáčkou můžete udělat doma. Recept na ně je neobyčejně jednoduchý.

Ingredience pro:
1 porce

Na kuličky

Na omáčku

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Oba druhy mletého masa dejte do mísy. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek na malé kousky, případně ho prolisujte a dejte do masa. Přidejte strouhanku, vejce, osolte a opepřete. Z masové směsi udělejte kuličky požadované velikosti, dejte je na plech či tác vystlaný pečícím papírem, přikryjte fólií a umístěte na jednu až dvě hodiny do lednice, aby se vše dobře proleželo.

2. KROK

Na pánvi rozpalte trochu rostlinného oleje a kuličky opečte ze všech stran tak, aby byly hezky dozlatova. Rozehřejte troubu na 180 °C. Osmažené kuličky dejte do zapékací mísy, tu přikryjte alobalem a dejte je péci do trouby na 35 až 40 minut.

3. KROK

Na pánví rozpusťte máslo a do něho přidejte hladkou mouku a udělejte jíšku. Do ní nalijte hovězí vývar a vše promíchejte tak, aby omáčka byla hladká a bez hrudek. Stáhněte plamen, přidejte hořčici a sójovou omáčku a dle chuti osolte a opepřete. Nakonec zjemněte smetanou a za stálého míchání omáčku zhruba dvě minuty povařte.

4. KROK

Z trouby vyndejte dopečené kuličky. Nandejte je na talíř, zalijte omáčkou a podávejte se zvolenou přílohou například vařeným bramborem či hranolky. Jídlo můžete ozdobit trochou nasekané petrželky nebo k němu jako v IKEA podávat brusinkový džem.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů