Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kořeněná marinovaná slanina

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut

Kořeněná marinovaná slanina - postup přípravy

Pikantní slanina je pochoutka, které nelze odolat. My vám dnes přinášíme recept na jednu netradiční marinovanou slaninu, která je ale naložená a zavařená ve sklenici, a tak vydrží velmi, velmi dlouho. Kromě toho je po otevření neskutečně voňavá a lahodná. Toto je velmi dobrý způsob, jak si uchovat tuto dobrotu na horší časy a zpříjemnit si život touto báječnou dobrotou.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Pro přípravu tohoto receptu si vyberte raději bůček s tenkou kůží a jemným žilkováním. To vám usnadní jeho nasolení.




Připravte si velký hrnec, do kterého nalijte pět sklenic vody a přidejte jednu sklenici soli. Položte ho na kamna a přiveďte k varu. Když začne voda bublat, rozlámejte do ní bobkové listy, kuličky černého pepře a nového koření a sušený granulovaný česnek. Promíchejte a nechte chvíli bublat.

Vepřový bůček očistěte a umyjte, nakrájejte ho na tenčí plátky a všechny obalte ve směsi koření na sádlo. Takto připravené vyskládejte plátky sádla na talíř a vložte na hodinu do lednice, aby se maso chutí koření důkladně nasáklo.

Připravte si velkou zavařovací sklenici o objemu 3 litrů, kterou předem důkladně sterilizujte pastou z jedlé sody a vyvařením ve vodě. Je potřeba, aby byla co nejčistší, každý zbytek nečistoty může snadno způsobit zkázu naloženého masa a to by byla škoda práce i surovin.

Nakořeněné plátky slaniny vyskládejte do připravené čisté sklenice a zalijte je uvařenou kořeněnou marinádou tak, aby byly všechny plátky úplně potopené. Je důležité, aby maso neleželo přilepené nasucho na sobě.

Naplněnou sklenici zakryjte víčkem, ale neutahujte ho. Spíš ho nechte jen volně položené. Takto nechte sklenici stát po dobu jednoho týdne při pokojové teplotě a pak buďto rovnou konzumujte, anebo můžete maso zavařit. Po uzavření víčka jej vložte do velkého hrnce vyloženého čistou utěrkou a do poloviny výšky sklenice naplněného vodou. Tu přiveďte k varu a nechte bublat 10 až 15 minut. Pak vypněte sporák, vyjměte sklenici z hrnce, dotáhněte víčko a nechte pozvolna vychladnout.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů