Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládaná slanina s kořením

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Nakládaná slanina s kořením - postup přípravy

Nakládat je možné ledacos od ovoce a zeleniny až po masové konzervy. To se ví. Už jste ale někdy slyšeli o nakládané slanině? Tento recept jsme objevili v zápisníčku babičky mojí kamarádky a nestačili jsme se divit. Přitom nejde o nic zvláštního, a přesto nás to dosud nikdy nenapadlo. Ihned jsme recept museli vyzkoušet – a musíme říct, že je to dobrota! Navíc díky naložení nejen že slanina získá úplně novou dimenzi chuti, ale také jí radikálně prodloužíte životnost. A to je super!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vodu nalijte do hrnce a přidejte do ní hrubozrnnou sůl. Postavte na kamna a pomalu přiveďte k varu. Zpočátku chvíli míchejte, aby se sůl dobře rozpustila. Když začne voda vřít, vypněte kamna a nechte solný nálev vychladnout.




Mezitím si nakrájejte slaninu na tenké plátky. Pokud máte kráječ na salámy, velmi vám to usnadní život. Plátky slaniny vyskládejte do sterilizované zavařovací sklenice tak, že jednotlivé vrstvy slaniny budete prokládat bobkovými listy a pár kuličkami pepře. Nakonec oloupejte česnek a prolisujte ho do sklenice se slaninou.

Připravenou sklenici s vyskládanými surovinami zalijte mírně vychladlým solným roztokem a lehce zavíčkujte. Víčko ale neutahujte úplně. Nejprve nechte obsah sklenice úplně vychladnout na pokojovou teplotu a pak víčko dotáhněte. Takto připravenou slaninu vložte do lednice nebo do chladného sklepa na 10 až 14 dní, aby se příchuti dobře proležely.

Po uplynutí této doby můžete láhev nedočkavě načít a užít si tu neotřelou a báječnou chuť naložené slaniny, která kromě chuťového zážitku prospěje i vašemu zdraví. Slanina sama o sobě obsahuje kyselinu arachidonovou, která podporuje správnou funkci imunitního systému a podporuje metabolismus škodlivého LDL cholesterolu. Kromě toho obsažený česnek prospívá celému organismu a působí preventivně i léčebně proti nachlazení a dalším chorobám a bobkový list skvěle podpoří vaše trávení a metabolismus.

Tak si užijte tuto zdravou dobrotu a přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů