Švestkové koláče s mákem a drobenkou - postup přípravy
Pravé kulaté koláče se švestkami, mákem a drobenkou jsou poklad české kuchyně, který strčí do kapsy i mnohem dražší a „vyfintěnější“ moučníky a dezerty. Pokud nevíte, jak na ně, vyzkoušejte osvědčený recept od paní Ladislavy Šatavové.
Na těsto
Na drobenku
Na náplň
Do misky rozdrobte droždí a přisypejte k němu trochu cukru. Obojí utřete dohladka, přidejte lžíci mouky a vše zalijte vlažným, ale nikoliv horkým mlékem. Promíchejte a nechte v teple stát, dokud se na hladině směsi nezačnou tvořit bubliny.
Zbylou mouku vsypte do mísy, přidejte k ní zbytek cukru a sáček vanilkového cukru, přidejte dva žloutky a jedno celé vejce, špetku soli a změklé máslo, sádlo nebo olej. Přísady zalijte hotovým kváskem a zadělejte soudržné, pevné a nelepivé těsto.
Těsto nechte na teplém místě kynout asi 1 až 1,5 hodiny. Poté z něj vymačkejte vzduch, rozdělte ho na menší kousky, z nichž zformujte bochánky. Jejich velikost a počet závisí na tom, jak velké koláče si přejete vytvořit. Bochánky vyskládejte na plech, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je 20 minut kynout.
Mezitím připravte náplň. Omyjte švestky a zbavte je pecek. Mák pomelte, vsypte jej do hrnce, přisypejte k němu cukr, špetku skořice a lžíci másla a vše zalijte mlékem tak, aby byl mák úplně ponořený. Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se přísady nerozpustí a ochucené mléko se nevsákne do máku. V tu chvíli jej odstavte ze sporáku a nechte zchladnout.
Pro přípravu drobenky smíchejte mouku s máslem a cukrem a vše nožem, vidličkou, robotem, anebo rukama promíchejte do písčité směsi, která by se ale neměla příliš zahřát.
Vykynuté bochánky na plechu roztáhněte na placky, jejich vnitřní část potřete makovou náplní, poklaďte vypeckovanými švestkami a posypejte drobenkou. Koláče dejte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 20 minut, dokud na povrchu mírně nezrůžoví.