Sýrová polévka s krutony - postup přípravy
Sýrová polévka v našich končinách není úplně obvyklá, čas od času na ni ale lze narazit. Přitom je velmi chutná, rychlá a také snadná na přípravu.
Ingredience
Cibuli nasekejte najemno a osmahněte ji na troše rostlinného oleje dorůžova. Mezitím nakrájejte mrkev na drobné kostičky. Když cibule zesklovatí, přihoďte k ní mrkev a nechte společně restovat, dokud mrkev nepustí barvu. Přidejte prolisovaný česnek a pokračujte v opékání.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostičky. Když česnek začne pronikavě vonět, přihoďte brambory do hrnce se zeleninou, promíchejte a vše zalijte vývarem. Přidejte 1 lžičku soli a půl lžičky pepře, promíchejte a nechte pod pokličkou vařit 25 až 30 minut, dokud brambory nezměknou.
Mezitím nakrájejte chléb či bagetu na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte kousek másla a opečte na něm kostičky pečiva dozlatova. Poté je přesypejte do misky a nechte vychladnout.
Nasekejte najemno petrželku a přidejte ji do hrnce s polévkou. Nakonec přihoďte jednu kostičku taveného sýra, nechte ji rozpustit a celý obsah hrnce zlehka promixujte tyčovým mixérem tak, aby část zeleniny byla rozmixovaná a část zůstala pohromadě.
Polévku odstavte ze sporáku, rozdělte ji do talířů, posypejte trochou opečených krutonů a čerstvě nasekaným koprem nebo petrželkou a podávejte.