Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sýrové housenky

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Sýrové housenky - postup přípravy

Pečivo plněné sýrem, případně doplněné ještě dalšími surovinami, jako je šunka, patří mezi oblíbené jídlo mnoha Čechů. Podle receptu, který nám poslala paní Martina Wágnerová, si jej nejenže snadno sami připravíte, ale navíc bude mít i velice zajímavý tvar.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na naplnění a potření

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do mísy dejte vlažné mléko, cukr a rozdrobte droždí. Zamíchejte a počkejte, až se rozjede kvásek. Poté přidejte prosátou mouku, olej a sůl. Vymíchejte těsto a to poté důkladně zpracujte, aby bylo lesklé a nelepilo se. Mísu přikryjte a nechte asi hodinu kynout.

2. KROK

Těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte na 16 bochánků. Nechte je 10 minut kynout a pak je rozválejte do obdélníku. Na jednu stranu dejte plátek sýra (můžete přidat šunku nebo jinou uzeninu). Druhou polovinu těsta rádýlkem nařízněte do tvaru „hřebínku“ viz foto. Pak vše směrem od naplněné části srolujte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 30 minut kynout.

3. KROK

Mezitím si rozehřejte troubu na 190 až 200 °C. Těsně před koncem doby kynutí si rozšlehejte žloutek a mléko, vršek těsta jím potřete a vložte pečivo péct, dokud nebude na povrchu dozlatova.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů