Taštičky z listového těsta s jablečnou náplní - postup přípravy
Sladké pečivo z listového těsta je stálicí a bestsellerem všech pekáren a obchodů se snídaňovými specialitami. S náplní ze šťavnatých jablek ovoněných pikantní skořicí se pak z těchto taštiček stává mistrovské dílo, které nenechá jediné srdce chladným. Při jejich shánění však nemusíte být odkázáni pouze na pulty obchodů. Velmi jednoduše si totiž takové jablkové taštičky můžete připravit i sami doma. Poradíme vám, jak na to.
Ingredience
Jablka umyjte a osušte, oloupejte z nich slupku a vykrojte jádřince. Čistou jablečnou dužninu pak pokrájejte na kostky. Citrón dobře umyjte, ostrouhejte z něho kůru a důkladně vymačkejte všechnu šťávu.
Na kamnech v kastrůlku rozehřejte lžíci másla a přidejte k ní pokrájená jablka. Přisypejte dvě polévkové lžíce cukru (můžete použít i vanilkový cukr, budete-li chtít), citronovou kůru, přikápněte i šťávu z citrónu a část jablečného moštu a tuto směs na středním ohni vařte, dokud jablka úplně nezměknou.
Ve sklenici smíchejte dvě polévkové lžíce kukuřičného škrobu se zbylým jablečným moštem, důkladně rozmíchejte a přidejte tuto směs k jablečné hmotě v kastrůlku. Ještě minutu všechno povařte, pak odstavte z kamen, vyklopte do misky, zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte vychladnout. Fólii položte přímo na hladinu jablkové směsi, tím zajistíte, že při chladnutí se na ní nevytvoří žádný škraloup. Jakmile jablková hmota úplně vychladne, můžete pokračovat v práci.
Připravte si listové těsto, které vyválejte na tenký plát. Ten pak rozdělte na 8 stejně velkých obdélníků. Z jedné strany pak do poloviny vytvořte do těsta 5 až 6 zářezů. Na nenakrájenou část těsta vložte jablkovou náplň a přes ni přehněte nakrojené plátky druhé poloviny těsta. Důkladně okraje zamačkejte a přeneste taštičky na plech vyložený pečicím papírem.
Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho metlou a silikonovou štětkou jím pomažte povrch všech taštiček. Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte je po dobu 18 až 20 minut.
Po dopečení můžete ještě zatepla ihned podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Dobrou chuť.