Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté šneky z medového těsta s tvarohovou náplní

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Kynuté šneky z medového těsta s tvarohovou náplní - postup přípravy

Kynuté sladké pečivo dostává nový rozměr co do jednoduchosti i chuti. Medové šneky s tvarohem hravě strčí do kapsy všechno pečivo z obchodu i ostatní kynuté sladkosti. Nebudete se jich moci nabažit a vaši strávníci také ne!

Ingredience pro:
12 porcí

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mléko zahřejte tak, aby bylo teplé, ale nikoliv horké. Nalijte ho do mísy a přisypejte k němu sušené droždí, tři až čtyři lžíce cukru (anebo podle vaší chuti) a špetku soli. Všechny ingredience navzájem metlou smíchejte do hladké směsi. Pak přilijte rostlinný olej a dvě lžíce medu a znovu promíchejte.




Do mléčné směsi přisypejte asi polovinu odměřené hladké mouky a lžící nebo elektrickým šlehačem ji zapracujte tak, abyste získali hladké a jednolité těsto. Pak přisypejte i zbylou mouku a začněte hníst nejprve lžící a později rukama těsto, které bude pružné, vláčné, hutné a nebude lepit na ruce ani na stěny mísy. To by mělo trvat celkem okolo deseti minut.

Těsto v míse zformujte do tvaru kulatého bochánku, zakryjte mísu přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě stát a kynout asi jednu hodinu.

Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou náplň. Do misky vložte tvaroh, přidejte k němu dvě až tři (anebo více, pokud máte rádi sladší pečivo) polévkové lžíce cukru, asi 10 gramů vanilkového cukru a jedno vajíčko a tyto přísady vidličkou utřete dohladka.

Vykynuté těsto odkryjte, jemně ho rukou podeberte a vyjměte ho z mísy na pomoučněnou pracovní plochu. Posypejte povrch těsta trochou mouky a válečkem ho vyválejte do velké čtvercové placky.

Na povrch těsta rovnoměrně rozetřete změklé máslo. Rozmístěte po povrchu těsta hromádky tvarohové směsi a rozetřete ji po celém povrchu těsta.

Rozinky nasypejte do cedníku, přelijte je vroucí vodou z konvice a nechte důkladně okapat. Tím se z ovoce vyplaví oxid siřičitý, s jehož pomocí se často konzervují. Propláchnutými rozinkami pak posypejte povrch tvarohové vrstvy na těstu, které následně stočte do pevné, podlouhlé rolády.

Nakrájejte ji nožem nebo nití na porce o šířce kolem 5 centimetrů. V místě řezu každý šnek namočte v hladké mouce a touto stranou jej položte na plech vyložený pečicím papírem. Plný plech zakryjte čistou utěrkou a nechte šneky dalších 20 až 30 minut vykynout.

V misce smíchejte jeden vaječný žloutek se lžičkou mléka a s pomocí silikonové štětky touto směsí pomažte povrch šneků a vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 25 minut.

Hotové šneky posypejte moučkovým cukrem, nechte vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů