Turecká chlebová placka plněná masovou směsí

Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
ČAS PŘÍPRAVY
60 minut
ČAS VAŘENÍ
10 minut
NÁROČNOST
Snadná

Turecká chlebová placka plněná masovou směsí - postup přípravy

Chlebové placky se používají téměř v každé světové kuchyni, včetně té české, byť tady se na ně pozapomnělo. Slavnější než naše vlastní se zde staly placky mexické (tortilly) a také turecké (pita). Zatímco mexické různě plněné tortilly a jsou i u nás už prakticky zdomácnělé, turecká varianta je pro nás zatím ještě velkou neznámou. My se dnes chystáme tuto mezeru v kulinářské mapě zaplnit. Představíme vám recept na turecké chlebové placky plněné kořeněnou směsí ze zeleniny a mletého masa. Takže si připravte všechny suroviny a vydejte se na dobrodružnou cestu lahodného objevování.

Do hluboké mísy nasypejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl a vše promíchejte. Přilijte olivový olej a vodu a zadělejte drobivé těsto.

To vyklopte na pracovní plochu a rukama hněťte tak dlouho, dokud nezískáte pružné a soudržné těsto. Přeneste těsto zpátky do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi půl hodiny.

Zatímco těsto kyne, připravte si masovou směs. Umyjte rajčata, nakrájejte je na menší kousky a ty vložte do misky mixéru. Přidejte oloupanou a nahrubo pokrájenou cibuli a pokrájené žluté, červené a pálivé papriky, které jste předem umyli, osušili a zbavili stopek, jadřinců i semínek. Zapněte mixér a zeleninu rozmixujte do jemné konzistence.

Zeleninovou směs pak vyklopte do hluboké mísy, přidejte k němu mleté maso, zalijte rajčatovým protlakem, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem, paprikou a jemně nasekanou petrželkou a koprem. Důkladně promíchejte.

Posypejte pracovní plochu hladkou moukou, kterou dlaní rozprostřete do jemné vrstvy. Vyklopte na ni vykynuté těsto, trochu ho rukama propracujte a vytvořte z něj váleček.




Ten rozdělte asi na 8 podobně velkých kousků, přičemž každý z nich vyvolejte válečkem na tenkou kulatou placku.

Všechny placky vyložte na plech vystlaný pečicím papírem a na celý povrch rozprostřete maso zeleninovou směs. Rozetřete ji po celém povrchu placky. Vložte plech do trouby vyhřáté na 230 °C a pečte asi 8 až 12 minut.

Dopečené placky nechte trochu zchladnout a hned čerstvé podávejte.

Dobrou chuť

Galerie

Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 235 hlasů
Nahlásit chybu
97 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
1 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty