Tvarohové koláče z kynutého těsta - postup přípravy
Až si připravíte tyto tvarohové koláče, už nebudete chtít ty kupované. Mají jemnou a nadýchanou strukturu a skvěle se hodí ke snídani i jako pohoštění pro vaše blízké.
Těsto
Náplň
Na potření a posypání
Nejprve připravte těsto. Mléko smíchejte s cukrem a droždím. Přidejte vaječný žloutek, a jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich mouku se špetkou soli.
Tip: Mouku předem prosejte. Díky tomu v těstu nevzniknou hrudky.
Z ingrediencí uhněťte těsto, do kterého zapracujte změklé máslo. Pokračujte v hnětení cca 5 minut. Poté těsto přikryjte pokličkou nebo čistou utěrkou a nechte ho kynout, 45–60 minut, na teplém místě.
Po této době těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na 8 stejných částí, z kterých vytvořte bochánky. Ty jemným přitlačením zploštěte a vzniklé placičky vložte na plech, pokrytý pečicím papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte je kynout dalších 15 minut.
Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte s vanilkovým pudinkem a cukrem a směs odložte bokem. Po vykynutí na placičky přitlačte sklenicí nebo hrníčkem, čímž na nich vytvoříte kruh.
Tip: Při tvoření kruhů v těstu se inspirujte postupem níže ve videu.
Do vnitřní strany kruhu vložte tvarohovou náplň, kterou zarovnejte dohladka. Koláče znovu přikryjte utěrkou a nechte je odpočívat ještě 20 minut. Poté jejich okraje potřete rozšlehaným vaječným žloutkem a pečte je předehřáté troubě na 175 °C po dobu 18–20 minut, dozlatova.
Tvarohové koláče posypte moučkovým cukrem a před podáváním je nechte volně vychladnout.
Tip: Než koláče zkonzumujete, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě, aby nevysychaly.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: CookBakery