Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové koláče z kynutého těsta

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Tvarohové koláče z kynutého těsta - postup přípravy

Až si připravíte tyto tvarohové koláče, už nebudete chtít ty kupované. Mají jemnou a nadýchanou strukturu a skvěle se hodí ke snídani i jako pohoštění pro vaše blízké.

Ingredience pro:
8 kusů
+ -

Těsto

Náplň

Na potření a posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte těsto. Mléko smíchejte s cukrem a droždím. Přidejte vaječný žloutek, a jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich mouku se špetkou soli. 

Tip: Mouku předem prosejte. Díky tomu v těstu nevzniknou hrudky.

2. KROK

Z ingrediencí uhněťte těsto, do kterého zapracujte změklé máslo. Pokračujte v hnětení cca 5 minut. Poté těsto přikryjte pokličkou nebo čistou utěrkou a nechte ho kynout, 45–60 minut, na teplém místě.

3. KROK

Po této době těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na 8 stejných částí, z kterých vytvořte bochánky. Ty jemným přitlačením zploštěte a vzniklé placičky vložte na plech, pokrytý pečicím papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte je kynout dalších 15 minut. 

4. KROK

Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte s vanilkovým pudinkem a cukrem a směs odložte bokem. Po vykynutí na placičky přitlačte sklenicí nebo hrníčkem, čímž na nich vytvoříte kruh. 

Tip: Při tvoření kruhů v těstu se inspirujte postupem níže ve videu.

5. KROK

Do vnitřní strany kruhu vložte tvarohovou náplň, kterou zarovnejte dohladka. Koláče znovu přikryjte utěrkou a nechte je odpočívat ještě 20 minut. Poté jejich okraje potřete rozšlehaným vaječným žloutkem a pečte je  předehřáté troubě na 175 °C po dobu 18–20 minut, dozlatova.

6. KROK

Tvarohové koláče posypte moučkovým cukrem a před podáváním je nechte volně vychladnout. 

Tip: Než koláče zkonzumujete, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě, aby nevysychaly.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: CookBakery

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů