Tvarohový závin s karamelizovanými jablky - postup přípravy
Na jablečný závin existuje velké množství receptů, pokud však chcete upéct něco opravdu lahodného, vyzkoušejte kombinaci tvarohového těsta a karamelizovaných jablek. Těsto je velmi jednoduché, díky karamelizovaným jablkům je pak závin krásně šťavnatý.
Těsto
Jablečná náplň
Na potření a dozdobení
Začněte přípravou karamelizované jablečné náplně. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na drobné kostičky. V případě potřeby je můžete i oloupat.
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a skořici. Když je cukr rozpuštěný, vsypte nakrájená jablka a za občasného míchání duste do měkka. Poté nechte náplň vychladnout.
Než náplň vychladne, připravte si tvarohové těsto. K tvarohu přidejte 1 vejce, cukr, sůl a řádně promíchejte. Poté přidejte změklé máslo a zakysanou smetanu a znovu zamíchejte.
Do tvarohové hmoty přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vypracujte lehce lepivé těsto.
Těsto rozdělte na dva díly. Z každého dílu vyválejte na pomoučené pracovní ploše obdélník dlouhý asi 30 cm a široký asi 25.
Na vyválené obdélníky rozdělte jablečnou náplň a zarolujte. Záviny položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete zbylým rozšlehaným vejcem a pečte 25 minut při 180 °C.
Upečené záviny nechte zcela vychladnout. Poté je posypte vrstvou moučkového cukru a krájejte na jednotlivé porce.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: oliv’едка