Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Italský piškotový dort bez vážení

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Italský piškotový dort bez vážení - postup přípravy

V jednoduchosti je krása, říká okřídlené přísloví. A v kuchyni to platí dvojnásob. Ostatně toto pravidlo měli nejspíš na mysli italští pekařští mistři, když vymysleli toto úžasné a snadné piškotové těsto, které je nadýchané, lahodné a extrémně rychlé a snadné. S jeho výrobou si poradí i naprostý nováček, který se s kuchyní teprve seznamuje a dělá své váhavé první krůčky. Díky tomu, že je recept udávaný v měrné jednotce polévkových lžic, nemůžete při pečení udělat žádnou chybu. A jak že vzniklo zvláštní jméno dortu „12 lžic“? Je to tím, že 12 lžic je taková kouzelná formulka tohoto receptu.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Do hluboké mísy rozbijte tři vajíčka a přidejte k nim špetku soli. Šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, dokud nezískáte napěněnou hladkou hmotu, ke které pak přidejte ještě dvanáct lžic cukru. Znovu šlehejte nejvyšší rychlostí, dokud hmota nezesvětlá téměř doběla.




Přidejte do mísy dvanáct lžic mléka a citronovou šťávu. Znovu ingredience promíchejte a postupně k nim za stálého míchání přisypejte dvanáct lžic mouky a prášek do pečiva. Zadělejte ručně nebo hnětačem hladké, trochu tekuté těsto.

Připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem a stěny vymažte tukem a vysypte je hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto vlijte do formy a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia péct zhruba na 30 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech každé trouby. Udělejte si proto raději test zapíchnutou špejlí, abyste zjistili, zda už je dort připraven k vytažení z trouby.

Po dopečení dort nechte mírně zchladnout, vyklopte jej z dortové formy a ozdobte moučkovým cukrem, případně nějakou polevou, ovocem, želatinou nebo šlehačkou.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů