Tvarožník bez mouky s rozinkami a zakysanou smetanou - postup přípravy
Pokud máte doma přebytek tvarohu a nevíte, co s ním, upečte si lehoučký tvarožník bez mouky, který vám nezpůsobí pocit těžkosti. Tvarožník můžete podávat nejen k odpolední kávě, ale pochutnat si na něm můžete třeba i při snídani.
Ingredience
Vložte rozinky do misky a zalijte je vroucí vodou. Nechte je 5–10 minut odpočívat. Následně vodu slijte a rozinky osušte papírovými utěrkami.
Do druhé misky vložte tvaroh a přidejte k němu vaječné žloutky, zakysanou smetanu a přisypejte 3 lžíce krupicového cukru společně s vanilkovým cukrem. Přisypejte také krupici a promíchejte za pomoci ponorného mixéru.
Poznámka: Vaječné bílky si odložte bokem, protože z nich budete později šlehat sníh.
Do tvarohové směsi přidejte rozinky, citronovou kůru a vše důkladně promíchejte. Ve vedlejší nádobě si z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka jej vmíchejte do tvarohové směsi.
Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Dortovou formu důkladně vymažte máslem a připravenou směs do ní rovnoměrně rozprostřete. Povrch směsi uhlaďte pomocí stěrky na těsto. Formu následně vložte do trouby a pečte na 180 °C po dobu 30–40 minut, dokud povrch tvarožníku nezačne zlátnout.
Upečený tvarožník bez mouky nechte vychladnout a poté jej z formy vyklepněte. Tvarožník servírujte posypaný moučkovým cukrem.
Poznámka: Nelekněte se, pokud vám tvarožník trochu nabyde. Po vychladnutí těsto opět trochu klesne.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Alina FooDee