Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální dortový krém

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Univerzální dortový krém - postup přípravy

Dnes vás naučíme trik, který používají i ti nejlepší cukráři. Jde o recept na univerzální máslový krém, který se hodí do dortů, dezertů i na přípravu jiných sladkých pochutin. Úspěch je zaručený – příprava je snadná, rychlá a kvalitní ingredience zaručí skvělou chuť. Jak na to?

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, máslo byste měli včas vytáhnout z lednice, aby bylo měkké. Smíchejte mléko (100 ml) a vejce a dobře promíchejte. Mouku prosejte a nalijte do směsi vajec a mléka a vše promíchejte do hladka. Poté smíchejte zbývající mléko a cukr, zahřejte na plotně a do směsi nalijte hmotu vajec, mléka a mouky. Míchejte, dokud krém nezhoustne. Během celého procesu je třeba neustále míchat nejen, aby se neutvořily hrudky, ale také aby se krém nepřipaloval.




Máslo vyšlehejte s vanilkou do nadýchané konzistence a po částech přidávejte smetanu. Neustále šlehejte a na samém konci přilijte koňak. A máte hotovo!

Poté, co si krém připravíte, vložte jej na 1–2 hodiny do chladničky, aby vytvořil hustou konzistenci, se kterou se vám při zdobení dortů nebo jiných dezertů bude snadno pracovat.

Tento krém je zcela všestranný a hodí se jej mít ve svém zlatém fondu receptů. Můžete jej použít totiž doslova v kombinaci s jakýmkoliv korpusem. Vaší fantazii se meze nekladou. Tím, že je krém vytvořený z másla a smetany, je velmi chutný a lahodný. Pokud jej navíc budete uchovávat v lednici, má i velmi dobrou trvanlivost, takže není problém si takový dezert připravit i pár dní dopředu, aby se hezky zaležel a chutnal ještě lépe.

Pokud chcete namísto vanilkového krému vytvořit čokoládový, je možné do krému zašlehat rozpuštěnou horkou čokoládu. Počítejte ale s tím, že krém bude hutnější a bude se s ním i hůře pracovat. Stejně tak můžete obyčejný cukr nahradit karamelem, abyste získali hezkou zlatavou barvu i netradiční příchuť. Vaše možnosti jsou takřka neomezené.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů