Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné, voňavé a rychlé domácí máslové sušenky

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jemné, voňavé a rychlé domácí máslové sušenky - postup přípravy

Jedním slovem úžasné! Lahodné a jemné máslové sušenky sypané cukrem jsou to nejchutnější, a přitom nejsnazší a nejrychlejší domácí sladké pečivo, které vůbec můžete vyrobit. Jako takové jsou ideální tyto sušenky jako vždy připravená dobrota pro děti i dospělé, ale potěší i jako občerstvení na party pro děti i dospělé. Nejsou těžké, nepotřebují žádné speciální suroviny a hotové jsou raz-dva!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké mísy nasypejte hladkou mouku a lžičku prášku do pečiva. Přidejte špetku soli, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr a všechny suché ingredience důkladně promíchejte. Pak přidejte změklé máslo předem pokrájené na malé kostičky a rukama vše prohněťte a zadělejte písčitou a drobivou hmotu.




Do drobivého těsta vyklepněte jedno vajíčko a přilijte zakysanou smetanu a dále hněťte, dokud nezískáte měkké a pružné těsto. To zakryjte v misce potravinářskou fólií či utěrkou a nechte ho asi 15 minut odpočívat.

Odleželé těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte ho na plát o síle kolem 5 až 7 milimetrů.

Do malé mističky vyklepněte vajíčko a vidličkou ho rozšlehejte do jemné pěny. Tou pak s pomocí silikonové štětky pomažte celý povrch těstové placky a zasypejte ji třemi polévkovými lžícemi cukru.

Zapněte si troubu, aby se zahřála na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.

Cukrářským zubatým rádýlkem, případně kráječem na pizzu, rozporcujte těstový plát na malé trojúhelníčky, čtverečky či kosočtverečky, podle toho, jak se vám to líbí, či jak se vám to podaří.

Všechny rozkrájené porce rozložte na plech co nejtěsněji vedle sebe tak, aby mezi nimi zůstaly malé mezírky a sušenky se při pečení neslepily. Vložte plech do trouby a pečte sušenky asi 25 minut, dokud na povrchu nezezlátnou a krystalky cukru se lehce nerozpustí.

Nakonec vyndejte z trouby, nechte vychladnout, případně posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů