Univerzální kynuté těsto na vodní bázi bez mléka, másla či vajec - postup přípravy
Každý miluje kynuté pečivo. Ne všichni ho ale mohou jíst, protože obvykle obsahuje spoustu mléka, vajíček či másla. Ani jednu z těchto přísad v dnešním receptu nenajdete. Je proto vhodné jak pro vegany, tak i pro alergiky. Mimoto je také mimořádně levné, a tak potěší i ty, kteří jinak na kynuté pečivo jinak nemají dostatek zdrojů.
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte půl litru teplé (ale ne horké) vody, do které rozdrobte čerstvé droždí (anebo přisypejte instantní). Přihoďte 50 gramů cukru, přilijte jednu polévkovou lžíci bílého vinného octa a 110 mililitrů rostlinného oleje.
Všechny ingredience v míse důkladně promíchejte lžící, aby se droždí i cukr úplně rozpustily.
Do vodnaté směsi pak přisypejte jednu čajovou lžičku prášku do pečiva a asi 810 gramů hladké mouky, kterou jste předem proseli přes jemné sítko a zbavili ji tak zatvrdlých hrudek. Přisypejte čtvrt lžíce soli a ruko či elektrickým hnětačem promíchejte všechny suroviny a zadělejte hutné, soudržné a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte k němu ještě trochu mouky.
Pomažte si ruce olejem, těsto ještě trochu prohněťte a zformujte z něj velkou hladkou kouli.
Vymažte olejem i mísu a vložte do ní těstovou kouli, kterou rovněž obalte v oleji. Zakryjte vrch mísy přilnavou potravinářskou fólií a zajistěte ji kolem okrajů mísy tak, aby kynoucí těsto udržela uvnitř mísy. Položte misku s těstem na teplé místo a nechte jej asi jednu hodinu kynout.
Během této doby by mělo těsto znásobit svůj objem tak, že nafoukne fólii na míse a začne ji vytahovat jako bublifuk.
V tuto chvíli je těsto hotové a připravené na další zpracování. Prohněťte je rukama na pracovní ploše, rozdělte ho na kousky, vyválejte placky a zformujte třeba do šneků plněných pudinkem, do sladkých pletenců s povidly či do slaných zapečených párečků či třeba špenátových taštiček se sýrem.
Přejeme vám spoustu zábavy při pečení a hlavně dobrou chuť.