Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální kynuté těsto na vodní bázi bez mléka, másla či vajec

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut

Univerzální kynuté těsto na vodní bázi bez mléka, másla či vajec - postup přípravy

Každý miluje kynuté pečivo. Ne všichni ho ale mohou jíst, protože obvykle obsahuje spoustu mléka, vajíček či másla. Ani jednu z těchto přísad v dnešním receptu nenajdete. Je proto vhodné jak pro vegany, tak i pro alergiky. Mimoto je také mimořádně levné, a tak potěší i ty, kteří jinak na kynuté pečivo jinak nemají dostatek zdrojů.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Do hluboké mísy nalijte půl litru teplé (ale ne horké) vody, do které rozdrobte čerstvé droždí (anebo přisypejte instantní). Přihoďte 50 gramů cukru, přilijte jednu polévkovou lžíci bílého vinného octa a 110 mililitrů rostlinného oleje.




Všechny ingredience v míse důkladně promíchejte lžící, aby se droždí i cukr úplně rozpustily.

Do vodnaté směsi pak přisypejte jednu čajovou lžičku prášku do pečiva a asi 810 gramů hladké mouky, kterou jste předem proseli přes jemné sítko a zbavili ji tak zatvrdlých hrudek. Přisypejte čtvrt lžíce soli a ruko či elektrickým hnětačem promíchejte všechny suroviny a zadělejte hutné, soudržné a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidejte k němu ještě trochu mouky.

Pomažte si ruce olejem, těsto ještě trochu prohněťte a zformujte z něj velkou hladkou kouli.

Vymažte olejem i mísu a vložte do ní těstovou kouli, kterou rovněž obalte v oleji. Zakryjte vrch mísy přilnavou potravinářskou fólií a zajistěte ji kolem okrajů mísy tak, aby kynoucí těsto udržela uvnitř mísy. Položte misku s těstem na teplé místo a nechte jej asi jednu hodinu kynout.


Během této doby by mělo těsto znásobit svůj objem tak, že nafoukne fólii na míse a začne ji vytahovat jako bublifuk.

V tuto chvíli je těsto hotové a připravené na další zpracování. Prohněťte je rukama na pracovní ploše, rozdělte ho na kousky, vyválejte placky a zformujte třeba do šneků plněných pudinkem, do sladkých pletenců s povidly či do slaných zapečených párečků či třeba špenátových taštiček se sýrem.

Přejeme vám spoustu zábavy při pečení a hlavně dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů