Upečte si doma jedinečný italský chléb ciabatta - postup přípravy
Ciabatta je klasický italský chléb, o kterém jste už jistě slyšeli. Možná vás ale nenapadlo, že si ho můžete připravit doma, a to velmi jednoduše. Ciabatta podle tohoto receptu bude nadýchaná s křupavou kůrkou a nepotřebujete domácí pekárnu, pec ani speciální ošatku. Stačí vám obyčejná trouba a plech.
Ingredience
Příprava chleba obvykle není jednoduchá, ale neplatí to vždy. Tento recept je jednoduchý a získáte vynikající, jemný a dokonale nadýchaný chléb. Musíte jen počítat s tím, že těsto bude dlouho kynout, takže nebude hotové během chvilky. Mouku prosejte do hluboké mísy, ve které budete zpracovávat těsto. Přidejte sůl a promíchejte.
Do horké vody přidejte sušené droždí. Použijte 2 gramy droždí na 400 ml vody. Poté postupně přidávejte vodu s droždím do mouky a důkladně promíchejte. Musíte získat tekuté těsto. Nemusíte se obávat, že byste udělali něco špatně, pokud bude tekuté, protože tak má vypadat.
Nyní přichází nejdůležitější moment. Mísu zakryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte těsto kynout po dobu minimálně 12 hodin (maximálně 20 hodin) při pokojové teplotě. Díky tomuto dlouhému kynutí bude těsto přesně takové, jaké na ciabattu musí být, aby byl výsledek skutečně chutný a nadýchaný.
Pracovní plochu posypejte moukou. Začněte s lehkým hnětením, vytvořte tvar bochníku a nechte 2-3 hodiny odpočívat.
Troubu předehřejte na 250 stupňů i s plechem, na kterém budete chléb péct. Plech vyložte pečicím papírem a vložte chléb na horký plech pomoučenou stranou dolů. Plech vložte do horké trouby a na dno nezapomeňte položit misku s horkou vodou. Pečte po dobu 20 minut. Vyndejte misku s vodou z trouby a pečte dalších 15 minut.