Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečný koláč se sádlem a smetanou podle tradičního receptu

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Jablečný koláč se sádlem a smetanou podle tradičního receptu - postup přípravy

Jestliže jste ještě nezačali zpracovávat podzimní úrodu čerstvých jablíček, pak byste měli vzít v úvahu tento klasický recept na jablkový koláč. Je totiž tak neuvěřitelně jemný, křehký a lahodný, že byste ho nejméně jednou do roka určitě měli upéct. Raději ale víckrát. To ale zjistíte sami, jakmile ho vyzkoušíte. Zajímavostí je, že v těstě kromě klasického másla použijete i sádlo a smetanu. To mu propůjčí úplně neobvyklou strukturu i chuť.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte špetku soli a všechny suché přísady velmi dobře promíchejte. Studené máslo i sádlo nakrájejte na menší kousky a přidejte obojí do mísy s přísadami. Rukou začněte směs rychle promačkávat (nebo můžete pracovat i vidličkou, pokud vám to půjde lépe), aby se máslo se sádlem nezačalo rozpouštět. Výsledkem by mělo být pískovité těsto. Nyní přidejte dva vaječné žloutky a smetanu a uhněťte soudržné a homogenní těsto, které rozdělte na dvě poloviny, každou zabalte do přilnavé fólie a vložte do lednice.

2. KROK

Oloupejte jablka, odstraňte stopky a jadřince a čistou dužninu nastrouhejte na hrubém struhadle do hluboké mísy. Posypejte jablka cukrem, promíchejte a počkejte, až pustí šťávu. Tu důkladně vymačkejte přes cedník nebo rukama a vyždímanou dužninu vložte do suché misky. Přidejte k nim dvě čajové lžičky skořice a krupici a dobře promíchejte.

3. KROK

Posypejte pracovní desku trochou hladké mouky. Vyndejte z lednice první část těsta (druhou nechte zatím uvnitř), rozbalte ho a rozválejte ho na tenký obdélníkový plát o velikosti plechu na pečení (my jsme použili plech o rozměrech 39 x 26 cm). Přeneste ho do plechu a rozprostřete na něj do rovnoměrné vrstvy jablkovou náplň.

4. KROK

Nyní vyndejte druhou část těsta, opět ji rozválejte do obdélníku o velikosti plechu a zakryjte s ním náplň v plechu.

5. KROK

Do misky vyklepněte vajíčko, přidejte k němu lžíci smetany a vyšlehejte obojí vidličkou. Touto směsí pak potřete celý povrch vrchního plátu koláče. Pak vezměte vidličku a plát po celém povrchu rovnoměrně rozpíchejte tak, abyste propíchli i spodní část koláče. Díky tomu bude moci při pečení unikat horká pára z koláče ven. Připravený koláč vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 °C a pečte ho po dobu 30 až 35 minut. Hotový dezert nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů