Uzené kuřecí špalíky se zelím, špenátem a bramborovým knedlíkem - postup přípravy
V nepřeberném množství různých druhů moderních jídel, jako jsou těstoviny, žebra nebo steaky, se stejně my Češi vždy rádi vrátíme k osvědčenému pečenému masu se zelím a bramborovým knedlíkem. Je to totiž ten nejlepší hlavní chod, který voní nostalgií a domácí pohodou. Připravte si třeba uzené kuřecí špalíky se zelím, špenátem a domácím bramborovým knedlíkem podle receptu, o který se s námi podělila paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Zelí
Špenát
Bramborový knedlík
Kuřecí špalíky
Uzené kuřecí maso vyskládejte do pekáče, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C po dobu 40 až 45 minut. Čas od času maso přelijte výpekem, popřípadě podlijte trochou vody, je-li třeba.
Bramborový knedlík
Pro přípravu bramborových knedlíků uvařte brambory ve slupce doměkka, oloupejte je a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nim hrubou mouku, jedno vejce, bramborový škrob a sůl a vytvořte soudržné těsto. Zformujte z něj válečky a vložte je uvařit do hrnce s vroucí vodou a jednou polévkovou lžící octa. Ten zabrání rozvaření knedlíků a jejich „osliznutí“ na povrchu. Je to stará babská rada, která funguje. Pokud ale chcete, můžete ocet vynechat.
Zelí
Nyní přijde na řadu zelí. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Zelí propláchněte a pokrájejte na menší kousky. Pak jej přidejte do hrnce s cibulkou, podlijte trochou vody a na středním ohni duste doměkka. Asi v polovině vaření přidejte jemně nastrouhanou bramboru na zahuštění a ke konci vaření zelí dochuťte solí, cukrem, případně octem.
Špenát
Špenátové listy propláchněte pod tekoucí vodou, osušte je a pokrájejte na menší kousky. Na oleji zpěňte v kastrůlku jemně nasekanou cibuli, přidejte špenátové listy a prolisujte k nim česnek. Nechte listy zavadnout, přidejte k nim vejce, a když ztuhne, odstavte špenát z ohně.
Pečené kuřecí špalíky podávejte s několika plátky bramborových knedlíků, kopečkem zelí a špenátu a přelité trochou výpeku z pekáče. Dobrou chuť.