Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Neobvyklý koláč „Berry Basket“ z ovocných košíčků s tvarohovým krémem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 170 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Neobvyklý koláč „Berry Basket“ z ovocných košíčků s tvarohovým krémem - postup přípravy

Jako včelí plástev vypadá dezert, který se vám dnes chystáme představit. Je složený z malých košíčků plněných lahodným krémem z tvarohu a sladkým bobulovým (nebo jakýmkoliv jiným) ovocem. Vypadá nádherně a chutná ještě lépe. Je přitom snadný na výrobu i nenáročný na suroviny. Jeho originální název zní Berry Basket, což znamená bobulový koš. To ostatně zcela přesně vystihuje to, co tento dezert ve skutečnosti je.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zahřejte mléko, aby bylo horké. Přidejte do něj lžičku soli, 3 až 4 lžíce cukru a máslo a míchejte, dokud se všechny přísady úplně rozpustily. Zchlaďte tak, aby mělo mléko asi 35 stupňů.




Do hluboké mísy prosejte 550 gramů hladké mouky a 50 gramů odložte do jiné misky. Do hlavní mísy přisypejte droždí, vyklepněte jedno vajíčko a přilijte teplé ochucené mléko.

Nakonec dodejte do těsta ještě rostlinný olej a uhněťte pevné, elastické a nelepivé těsto.

Když se přestane lepit na stěny nádoby, vyklopte ho na pracovní plochu a hněťte ho rukama. Postupně přidejte i zbývajících 50 gramů mouky, které jste si předtím odložili stranou. Uhnětené těsto vložte zpátky do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho stát 1,5 hodiny na teplém místě, aby vykynulo.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň.

Umyjte a osušte ovoce, odstraňte z něho případné pecky a stopky a pokud je větší, nakrájejte ho na plátky.

Tvaroh vložte do misky a přidejte k němu podle chuti cukr. Vyklepněte vajíčko, oddělte žloutek a bílek, přičemž žloutek vložte do misky s tvarohem a promíchejte do jednolité konzistence. Bílek rozšlehejte zvlášť vidličkou.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a znovu ho lehce propracujte rukama. Nechte ho dalších 10 až 15 minut stát a pak ho rozválejte do tenké placky.

Kulatým hrnkem nebo sklenicí vykrájejte z těsta kruhy a jejich povrch pomažte rozšlehaným bílkem.

Doprostřed každého kroužku vložte lžičku tvarohové náplně a na protilehlých stranách je smáčkněte do tvaru lodičky.

Nízkou kulatou dortovou formu vymažte olejem a lehce vysypejte moukou. Vyskládejte do ní tvarohové lodičky tak, aby tvořily soustředné kruhy a velmi těsně přiléhaly na sebe.

Do každého košíčku pak vmáčkněte pár kousků ovoce.

Koláč ve formě zakryjte potravinářskou fólií a nechte naposledy kynout asi 30 až 40 minut.

Ze zbylých ingrediencí, tedy zbytku těsta, tvarohové náplně a ovoce, následně vyrobte stejným způsobem druhý koláč.

Po vykynutí vložte formu s koláčem do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho 35 až 40 minut, dokud těsto nezíská zlatohnědý nádech.

Hotovou dobrotu vyndejte z trouby, nechte vychladnout a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů