Vanilkový závin Karpatka z odpalovaného těsta plněný pudinkovým krémem - postup přípravy
Záviny, štrúdly a rolády jsou nejoblíbenějším a zároveň nejefektnějším druhem moučníku, který můžete doma připravit. Vypadají skvěle a chutnají ještě lépe. Dnes vám prozradíme recept na fenomenální závin s názvem Karpatka, který je plný báječného žloutkového pudinkového krému naplněném v korpusu z odpalovaného těsta. Mňam!
Těsto
Krém
Do kastrůlku vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim 100 gramů cukru, vanilkovou esenci a kukuřičný škrob. Metličkou vše jemně vyšlehejte do jednolité konzistence. Přilijte k ní mléko a postavte na kamna. Na mírném ohni směs přiveďte k varu a za stálého míchání ji vařte, dokud nezíská konzistenci hustého pudinku. Poté kastrůlek odstavte z kamen a nechte pudink vychladnout, přičemž jeho povrch zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině. Díky tomu se nevytvoří škraloup.
Máslo rozkrájejte na menší kostky a vsypte je do nového hrnce. Zalijte ho vodou, ve které rozpusťte tři gramy cukru a jeden gram soli. Postavte hrnec na kamna a na mírném ohni zahřívejte, dokud voda nezačne vřít a máslo se úplně nerozpustí. Pak směs promíchejte, vsypte do ní hladkou mouku a energicky míchejte, abyste vytvořili hutné a hladké těsto, které se nesmí začít připalovat ke dnu.
Když je těsto hotové, odstavte ho z kamen. Vyklepněte tři vajíčka a po jednom je přidávejte do těsta, přičemž každé vajíčko nejprve důkladně zapracujte do hmoty, než přidáte další. S touto prací vám velmi pomůže kuchyňský robot. Pokud ho ale nemáte, zvládnete to snadno i ručně. Výsledkem by mělo být husté a vazké těsto, které je docela podobné husté bramborové kaši.
Vlijte těsto na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou ho rozetřete po celé jeho ploše do tenké vrstvy. Pak plech vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte ho asi 15 minut. Když je dopečené, vyjměte těsto z plechu, odřízněte okraje tak, abyste získali rovné okraje. Povrch těsta rovnoměrně potřete vychladlým pudinkem a stočte ho do pevné rolády. Tu zabalte do pečicího papíru a nechte hodinu v lednici ztuhnout.