Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční dortoletky s krémem a čokoládou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Vánoční dortoletky s krémem a čokoládou - postup přípravy

Advent se pomalu blíží a s ním i každoroční dilema, zda upéct 20, nebo 21 druhů vánočního cukroví. Pokud byste rádi něco nového, ale osvědčeného, zkuste třeba dortoletky podle receptu od paní Jaroslavy Slavíkové, ty totiž nikdy nezklamou.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Na ozdobení

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hladkou mouku smíchejte s cukrem a na plátky nakrájeným máslem nebo margarínem a vše promačkejte do písčité směsi. Přidejte vaječné žloutky a mleté ořechy a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte soudržné a nelepivé těsto, které nechte v lednici 2 hodiny uležet.

2. KROK

Hotové těsto rozválejte na placku silnou zhruba 3 mm a vykrajujte z ní kolečka (na každou dortoletku přijdou 3 kolečka), která nechte upéct v troubě rozehřáté na 160 až 180 °C dorůžova, což bude trvat kolem 10 minut.

3. KROK

V misce nad vodní lázní smíchejte vejce s cukrem, bez ustání šlehejte a zahřívejte po dobu 20 minut. Po této době přemístěte misku s krémem do ledové vodní lázně a pokračujte v míchání, dokud krém nevychladne. Máslo utřete do pěny a postupně k němu zapracovávejte vaječnou směs. Nakonec do krému vmíchejte také jemně mleté ořechy.

4. KROK

Připravte si misku s krémem, druhou s mletými ořechy a třetí s rumem. První kolečko natřete krémem, druhé kolečko namočte do misky s rumem a položte ho na krémovou vrstvu. Namázněte ho opět trochou krému a přiložte třetí kolečko. Po obvodu dortoletku obtočte krémem, který „namočte“ v mletých ořeších. Tímto způsobem zpracujte všechna kolečka a krém.

5. KROK

Nakonec si rozehřejte čokolády a ze zdobicích sáčků jimi vytvořte na povrchu dortoletek podle fantazie krásné zdobení. Na některé položte poloviny vlašských ořechů, jiné třeba posypejte dortovým zdobením. Hotové dortoletky vyskládejte do krabice a uložte v chladu a temnu, aby se do Vánoc nasákly vlhkostí z krému, zvláčněly a pěkně se proležely.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů