Houbové kroupoto - postup přípravy
Slovo kroupoto označuje pokrm podobný rizotu připravený z krup. Vyzkoušejte variantu s houbami podle receptu od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Předem namočené kroupy propláchněte a vařte je v mírně osolené vodě asi 25 minut doměkka. Mezitím na oleji nebo sádle osmahněte jemně nakrájenou cibulku téměř dozlatova. Poté přidejte předem namočené a vyždímané houby, směs osolte a opepřete a pod pokličkou nechte dusit asi 20 minut.
Když se téměř všechna voda ze směsi vypaří, přidejte uvařené a slité kroupy, dochuťte solí, pepřem, podravkou a případně i chilli a nakonec vmíchejte najemno nakrájený pórek. Nechte ještě chvilku provařit, odstavte ze sporáku a podávejte posypané nasekanými čerstvými bylinkami.