Vánoční ořechový dort s kakaovým krémem - postup přípravy
Protože ořechy k Vánocům neodmyslitelně patří, lze si je dopřát i jako velmi chutný dort. Navíc v něm nenajdete ani gram mouky.
Na korpus
Na krém
Na pánvi opražte ořechy a pak je nožem nasekejte na kousky. Do mísy dejte bílky (žloutky později použijete na krém), přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Když zhoustne, postupně do něho zašlehejte cukr. Až bude sníh hustý, zamíchejte do něho ořechy. Dejte směs na plech vyložený pečicím papírem a zarovnejte ji. Poté ho vložte péct do předehřáté trouby na 170 °C a pečte 50 minut.
Žloutky v rendlíku smíchejte se škrobem, mlékem, cukrem a dejte směs vařit na sporák, dokud nevznikne hustý pudink. Poté ji vypněte, přimíchejte kakao a nechte vychladnout. Na závěr do ní přidejte změklé máslo a vyšlehejte do hladkého krému.
Korpus sundejte z plechu a ořízněte z něj okraje, ty si schovejte. Pak ho rozdělte na 3 stejné části. Spodní část namažte třetinou krému a položte na ni druhou část korpusu, namažte ji další třetinou krému a položte třetí část korpusu. Pak namažte vršek a strany zbytkem krému. V mixéru rozmixujte oříznuté okraje a posypejte jimi vršek dortu. Nechte ho přes noc uležet v lednici a podávejte.