Vepřo-knedlo-zelo s karlovarským knedlíkem s medvědím česnekem - postup přípravy
Neexistuje typičtější jídlo pro české luhy a háje, než je pečené vepřové maso s domácím knedlíkem a dušeným kyselým zelím, neboli knedlo-vepřo-zelo. Ačkoliv je pokrm celkem jednoduchý, existuje spousta různých způsobů, jakými jej lze připravit. Kupříkladu paní Zdeňka Laštůvková peče vepřové maso ve speciálním pečicím sáčku a přidává k němu medvědí česnek. Tuto bylinku pak přidává i do těsta na karlovarské knedlíky. Nechte se inspirovat a připravte si doma tuto lahůdku také.
Pečené maso
Karlovarský knedlík
Dušené zelí
Maso osolte a opepřete a vložte do pečicího sáčku. Přidejte k masu nasekanou cibulku, hrst pokrájeného medvědího česneku a trošku vody, sáček uzavřete, položte do pekáče. Vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C a pečte maso zvolna po dobu 2 hodin. Po dvou hodinách sáček svrchu rozřízněte a co nejvíce ho rozevřete, aby maso zůstalo odhalené. Takto jej pak dopékejte dalších 30 minut, aby maso na povrchu krásně zezlátlo.
Pro přípravu knedlíků vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s na kousky nakrájenými rohlíky, hrubou moukou, 100 ml vývaru či vody a špetkou soli. Přidejte pokrájený medvědí česnek a trochu muškátového oříšku a vypracujte homogenní hmotu. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a jemně ho vmíchejte do těsta. Vypracujte soudržné a tvárné těsto, které zformujte do tvaru šišky, zabalte ji do potravinářské fólie a vložte na 25 minut do hrnce s vroucí vodou.
Kysané zelí slijte, propláchněte a trochu pokrájejte. Na sádle či na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte zelí, ochuťte solí a pepřem a podlijte trochou vývaru či vody. Na středním ohni pod pokličkou duste zelí doměkka. Nakonec odstraňte pokličku, nechte odpařit přebytečnou vodu a přidejte do zelí několik lžic výpeku z masa.