Vepřová panenka plněná houbami a sýrem - postup přípravy
Pokud chcete potěšit svého milého, anebo čekáte důležitou návštěvu, kterou chcete patřičně pohostit, rozhodně sáhněte po tomto pokrmu. Vepřová panenka v tomto podání potěší každého, komu ji naservírujete.
Ingredience
Vepřovou panenku nařízněte v polovině na délku a v mističce smíchejte sůl, granulovaný česnek, mletou papriku, oregano a mletý černý pepř. Vepřovou panenku okořeňte zevnitř a poté i ze všech stran, nebojte se koření vetřít rukou. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechejte opékat na rozpáleném oleji. Houby nakrájejte na plátky a přihoďte je opéct k cibulce. V závěru k nim prolisujte stroužek česneku, osolte a smažte ještě pět minut.
Na pracovní ploše rozložte alobal, na ten dejte pečicí papír a poklaďte na něj pět proužků slaniny kousek od sebe. Položte do jejich středu vepřovou panenku a naplňte ji houbovou směsí. Sýr nakrájejte na plátky a položte je na houby. Poté plátky slaniny překládejte přes panenku do kříže, a nakonec panenku zabalte do pečicího papíru a alobalu.
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na střední kousky. Vložte do mísy, přidejte sůl, papriku a tři lžíce oleje. Důkladně promíchejte a nachystejte si plech vyložený pečicím papírem. Položte na něj zabalenou vepřovou panenku a kolem rozložte brambory.
Vložte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na 30 minut. Poté odeberte brambory, panenku vybalte z alobalu a nechejte ji ještě na 10 minut zapéct odkrytou. Po dopečení nasekejte kopr nadrobno a rajčátka nakrájejte na poloviny. Panenku servírujte s pečenými brambory a nakrájenými rajčátky, před podáváním posypejte nasekaným koprem podle chuti. Dobrou chuť!