Vepřová panenka v těstíčku - postup přípravy
O receptu na hovězí Wellington už jste možná slyšeli. Kořeněná hovězí svíčková pečená v listovém těstě tak akorát dorůžova je oblíbená slavnostní dobrota proslulá po celém světě. Pokud ale nemáte rádi hovězí maso, případně je na vás příliš drahé, připravili jsme pro vás obdobu tohoto slavného receptu s vepřovou panenkou. Ukážeme vám, jak připravit tuhle pečenou lahůdku tak, aby maso nevyschlo a jakou zeleninou ho doplnit, aby mělo tu nejlepší možnou chuť.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vepřové maso důkladně umyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na menší kousky. Ty pak s pomocí nože zapíchejte rovnoměrně do masa.
Do misky nalijte trochu olivového oleje, do něho nasypejte sůl, pepř a kmín a dobře promíchejte. Tuto směs pak důkladně rozetřete po celém povrchu vepřové panenské svíčkové, vložte do lednice a nechte 2 hodiny marinovat.
Po uplynutí doby vyndejte maso z lednice, očistěte si cibuli, kterou nakrájejte na malé kostičky a vhoďte ji na horkou pánev s olejem. Smažte cibulku, dokud nezesklovatí. Pak přidejte rajče, které jste předem umyli a osušili od přebytečné vody a rovněž nakrájeli na malé kostičky. Za občasného promíchání pod pokličkou rajčata přiveďte k varu. Pak do směsi přidejte trochu soli a případně maličko cukru, pokud jsou rajčata příliš kyselá, vše promíchejte a odstavte z ohně.
Na čisté velké pánvi se silným dnem a s trochou oleje pak osmahněte ze všech stran panenku, která stále zůstává v celku. Když vytvoří na povrchu celého válečku zlatavou kůrčičku, můžete ji z kamen sejmout.
Připravte si zapékací misku, kterou vymastěte máslem a poprašte moukou (případně ji vyložte pečicím papírem). Vyložte do misky plát listového těsta a natřete ho polovinou zeleninové směsi. Na tu vložte maso a na něj zbylou polovinu rajčat s cibulkou. Těsto kolem masa dobře zabalte, případně spoje zajistěte zapíchnutým párátkem. Povrch těsta potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamovými semínky a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C po dobu asi 50 minut.
Po vytažení z trouby nechte dobrotu lehce zchladnout, naporcujte a s velkou chutí podávejte se zeleninovým salátem, bramborem či jinou vaší oblíbenou přílohou.
Dobrou chuť.