Vepřová pečeně s bramborem a krabím salátem se zeleninou - postup přípravy
Brambory, vepřové maso, zelenina – a krab. Neobvyklá kombinace, která je ale neskutečně chutná a přitom snadná na přípravu. Připravte pro svou rodinu zajímavou večeři doslova napěchovanou vitamíny, po které se budou vaši strávníci ještě dlouho oblizovat až za ušima.
Pečeně s bramborem
Krabí salát
Maso položte na pracovní plochu a z obou podélných stran položte příborový nůž nebo jinou zarážku. Ostrým nožem pak nakrájejte maso na plátky o síle kolem 1,5 centimetru tak, že ve spodní části zůstanou propojené, což zajistíte zmíněnými zarážkami.
Oloupejte brambory a nakrájejte je na silnější kulaté plátky. Vložte je do hluboké misky, přelijte asi dvěma polévkovými lžícemi rostlinného oleje a posypejte půl lžičkou soli, trochou červené papriky a mletého černého pepře a dobře promíchejte, aby koření obalily všechny plátky brambor.
Oloupejte cibuli, rozpulte ji a nakrájejte na půlkulaté plátky.
Pekáček vymažte rostlinným olejem. Vhoďte na něj pokrájenou cibuli, rozprostřete ji po celém dně a na ni položte nakrojené maso. Do mezer mezi plátky naskládejte okořeněné brambory.
V malé misce smíchejte tři lžíce oleje s půl lžičkou soli, špetkou červené papriky a černého pepře, přidejte půl lžičky italských bylinek a promíchejte. Touto směsí potřete celý povrch připraveného masa.
Pekáč zakryjte pečicím papírem a hliníkovou fólií a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 40 minut. Asi v polovině pečení vyndejte pekáč s masem z trouby, odstraňte alobal a pečicí papír a vraťte maso zpátky do trouby dopéct.
Zatímco se maso peče, připravte zeleninový salát s krabím masem.
Krabí tyčinky podélně rozkrojte, nakrájejte na malé kostky a vložte je do hluboké misky.
Rozkrojte zelenou papriku, zbavte ji stopky a semeníku, a polovinu plodu rozkrájejte na tenčí krátké nudličky. Červenou cibuli nakrájejte na půlkulaté plátky a vložte oba druhy zeleniny do misky ke krabímu masu.
Rozkrojte podélně hlávku čínského zelí, zbavte ji košťálu a zbytek nakrájejte na tenké proužky, které přidejte rovněž do misky s krabím salátem. Nakonec přidejte také konzervovaný hrášek.
V misce smíchejte zakysanou smetanu s francouzskou hořčicí, solí a černým pepřem do jednolité směsi, kterou přilijte do mísy se zeleninou a krabem a vše důkladně promíchejte.
Dopečené maso vyndejte z pekáče, rozdělte ho křížem na čtvrtky a servírujte na talíř spolu s kopečkem zeleninového salátu s krabem.
Dobrou chuť.