Vepřové maso ve vlastní šťávě - postup přípravy
Pokud hledáte způsob, jak uskladnit vepřové maso, aniž byste jej museli mrazit, máme pro vás velice chutný tip na kořeněné masové konzervy. Tak chutné maso jste ještě nejedli.
Ingredience
Vepřové maso nakrájejte na menší špalíky. Do velké mísy nasypejte 50 gramů soli (počítá se 20 gramů soli na 1 kilogram masa), přidejte podle chuti mletou sladkou papriku, jednu lžičku chilli a Podravku. Všechny přísady promíchejte a všechny kousky masa ve směsi obalte.
Připravte si umyté a sterilizované zavařovací sklenice. Do každé z nich nasypejte pár kuliček černého pepře a vložte dovnitř maso. Ke stěně zboku vsuňte jeden bobkový list a jeden stroužek česneku, který rozřízněte na dvě poloviny, a sklenice uzavřete víčkem.
Sklenice s masem vyskládejte do hrnce, jehož dno vyložte čistou utěrkou. Zalijte konzervy vodou tak, aby hladina dosahovala asi do dvou třetin jejich výšky. Přiveďte vodu k varu, snižte teplotu a nechte maso ve sklenicích na mírném ohni vařit 3 hodiny.
Po třech hodinách opatrně vyndejte z hrnce (množství tekutiny uvnitř závisí na obsahu tuku v jednotlivých kouscích masa. Konzervy zakryjte dekou a nechte je přes noc zvolna zchladnout. Poté můžete maso konzumovat (ať už samotné, anebo jako součást dalších vařených jídel), anebo jej uskladněte do spíže či do sklepa, kde vydrží velmi dlouho. Po otevření v lednici vydrží až 30 dní.