Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný ořechový koláč

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jemný ořechový koláč - postup přípravy

Tento recept s nadšením uvítají všichni milovníci vláčných a jemných piškotových těst. A jestliže máte rádi v dezertech ořechy, budete přímo nadšení. Ořechový koláč s kakaem je jednoduchý na přípravu a chuťově naprosto skvostný.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Z těch následně vyšlehejte v míse tuhý sníh, postupně do něj zakomponujte žloutky, krupicový cukr, mléko a slunečnicový olej. Vytvořte hladkou hmotu. Nakonec vsypte i prosátou polohrubou mouku a kypřící prášek do pečiva. Vypracujte hladké a polotekuté těsto a rozdělte ho na dvě poloviny. Do jedné z nich nasypte kakaový prášek, ochuťte rumovou esencí a důkladně zamíchejte. Vanilkové těsto pak dochuťte citronovou esencí.




K ruce si posléze vezměte plech vystlaný pečícím papírem a nalijte do něj nejdříve vanilkové těsto a pak střídavě to kakaové. Na povrch koláče nakonec rovnoměrně navrstvěte drcené oříšky dle výběru. Vše dejte péct do trouby na 20 minut při 180 stupních Celsia.

Upečený koláč nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte s čajem, kávou, nebo horkým šálkem kakaa. Přidat můžete i kopeček šlehačky pro dokonalejší chuťový zážitek. Před pečením je možné také do těsta vložit jakékoliv oblíbené ovoce, vznikne vám tak v podstatě lahodná bublanina. Hodit se budou například šťavnaté třešně, višně, nebo borůvky. Přejeme dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů