Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí bujónové kostky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí bujónové kostky - postup přípravy

Masox se stal nedílnou součástí kuchyně mnoha hospodyněk, i když v poslední době jeho popularita upadá kvůli obsahu chemických dochucovadel. Skvělou možností je připravit si doma vlastní bujónové kostky, které ochutí vaše pokrmy stejně dobře, avšak oproti svým komerčním protějškům obsahují jen předem známé a přírodní přísady.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kuřecí prsíčko nakrájejte na menší kostky o velikosti kolem 2,5 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na hrubé kousky. Celer oškrábejte a rovněž nakrájejte na kostky. Pokud chcete, můžete celer nahradit řapíkatým celerem, nebo třeba pastinákem či petrželovým kořenem. Nakonec nakrájejte mrkev na půlkulaté plátky a očištěné stroužky česneku rozčtvrťte. Čerstvou petrželku nasekejte nahrubo. Můžete ji nahradit jinou bylinkou, anebo směsí různých druhů, které máte rádi. Skvěle chutná třeba libeček nebo kopr.

2. KROK

Když jsou všechny ingredience připravené, rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Když zprůhlední, přidejte také pokrájené kuřecí maso a obojí dohromady za častého míchání restujte, dokud maso po obou stranách jemně nezezlátne.

Do pánve k cibulce a masu přidejte mrkev a celer, vše zalijte vodou, zakryjte pokličkou a duste asi 15 nebo 20 minut, dokud se tekutina mírně neodpaří a zelenina nezměkne. Poté přisypejte česnek, promíchejte a opět zakryjte pokličkou. Nechte společně 20 sekund podusit, aby česnek rozvinul svou vůni, a odstavte ze sporáku.

3. KROK

Obsah pánve vyklopte do hluboké mísy. Přisypejte sůl, kurkumu (pro krásnější barvu) a nasekané zelené bylinky. Směs promíchejte a vše promixujte tyčovým mixérem do hladké pasty.

Připravte si plastové vaničky, v nichž se obvykle prodávají houby či listové saláty, vyložte je několika vrstvami přilnavé potravinářské fólie a rozmixovanou směs do nich přemístěte a urovnejte do rovnoměrné vrstvy. Lžící povrch směsi uhlaďte do roviny, překryjte ho fólií a vložte do mrazáku asi na 2,5 hodiny ztuhnout.

4. KROK

Zmrazený bujón vyklopte z misky, nakrájejte jej na kostky (celkem by jich mělo vyjít 24), každou zvlášť zabalte do kousku alobalu a uložte nejlépe do uzavíratelného sáčku nebo krabice. Poté je můžete vrátit zpátky do mrazáku, kde vydrží téměř nekonečně dlouho. Pro použití pak vybalte kostku z obalu, vhoďte ji přímo do vařeného pokrmu a nechte rozpustit.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů