Vepřové na smetaně s houbami a hrnkovým knedlíkem - postup přípravy
Vepřové maso na smetaně s houbami je docela jednoduché jídlo, které je ale velmi chutné a bude chutnat všem gurmánům bez rozdílu. Recept na něj a také na perfektní hrnkové knedlíky s námi sdílela paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Na hrnkové knedlíky
Vepřové maso v celku osolte a opepřete a koření dobře vmasírujte do jeho povrchu. V hrnci rozehřejte trochu sádla, osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli dorůžova a přidejte okořeněné maso.
Nechte maso ze všech stran zatáhnout a mírně zezlátnout. Poté jej zasypejte sušenými hříbky, podlijte trochou vody a pod pokličkou nechte dusit doměkka. Pokud máte tlakový hrnec, neváhejte ho použít, vaření bude rychlejší a efektivnější.
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Šťávu, která po něm zbyla, zalijte zakysanou smetanou. Ve sladké smetaně rozmíchejte trochu polohrubé mouky a tuto směs nalijte do hrnce s omáčkou. Míchejte tak dlouho, dokud se mouka s omáčkou nespojí. Omáčku nechte chvilku provařit, dochuťte ji solí a pepřem a odstavte ji ze sporáku.
Pro přípravu hrnkových knedlíků nakrájejte dva rohlíky na malé kostičky, které vložte do misky, přidejte k nim hrnek hrubé mouky, špetku soli a prášek do pečiva. Vyklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek přidejte do misky k ostatním ingrediencím a z bílku vyšlehejte pevný sníh.
Do směsi s rohlíky přilijte hrnek mléka a vše promíchejte do homogenní hmoty. Do ní vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh a výsledné těsto rozdělte do čtyř klasických čajových hrnků, které jste předem vymazali tukem a vysypali moukou. Hrnky vložte do hrnce s vodou tak, aby byly asi do poloviny ponořené, a nechte je vařit asi 20 minut.
Knedlíky vyklopte z hrnků, nakrájejte je na plátky a podávejte spolu s několika plátky masa a přelité smetanovou omáčkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.